Banner Energie Vergelijken

Energie is een zeer grote kostenpot in Nederlandse gezinnen. Hierdoor wordt energiebesparing steeds belangrijker. De energieprijzen zijn de laatste 15 jaar met meer dan 150% gestegen. Deze prijs zal in de toekomst ook blijven stijgen, doordat de voorraden aan olie en andere fossiele brandstoffen steeds kleiner worden. In dit artikels vindt u onder andere tips voor energiebesparing.

Om uw eigen verbruik te verminderen en hierdoor minder te spenderen aan elektriciteit en gas, moet u nagaan hoeveel energie uw gezin verbruikt. Hierdoor kunt U zien waar energiebesparing van toepassing is in uw situatie. Natuurlijk kunt u ook van energieleverancier wisselen. Het grote probleem hierbij is het feit dat uw energieverbruik soms moeilijk te achterhalen is. Op rekeningen staan vaak meerdere kostenposten vermeld, waardoor het overzicht weg kan vallen. De prijs van energie is namelijk afhankelijk van verschillende zaken:

  • De basisprijs (ook deze prijs stijgt en daalt);
  • Transportkosten;
  • Gebruik van netwerkkosten en vastrecht;
  • Belastingen
  • Milieukosten en Opslag Duurzame Energie

Ten slotte vermeldt de rekening een vergoeding milieubelasting oftewel de heffingskorting. Dit bedrag wordt afgetrokken van het totaal. Deze ingewikkelde onderverdeling kan ervoor zorgen dat het moeilijk is om een afrekening en dus uw gebruik goed te begrijpen.

Als u toch zicht wilt krijgen op uw verbruik, kunt u iedere maand de standen in een Excel-bestandje plaatsen. Hierdoor kunt u zien hoe het verbruik verloopt. Ook kunt u de totaalstand bijhouden en deze vergelijken met het totaal van vorig jaar. Dit is handig omdat u maatregelen kunt nemen of wat extra geld aan de kant kan zetten indien een forse nabetaling mogelijk is.

Energielabels bij nieuwkoop

Eén van dé oorzaken van een hoger energieverbruik, is het gebruik van nieuwe producten. De energiewijzer helpt u om te zien of uw aangeschafte apparaat al dan niet veel energie gebruikt. Hierbij gebruiken wij verschillende symbolen. Indien uw apparaat een A krijgt, betekent dit dat het relatief weinig gebruikt. Als uw apparaat echter een F krijgt, verbruikt het relatief veel. Ook de kleur duidt dit aan: A is groen, terwijl F rood is. Het probleem is dat veel bedrijven tegenwoordig van deze bekende energiewijzer afwijken, en bijvoorbeeld A+ of A++ gebruiken. Belangrijk om te weten is dat een energiezuinig apparaat minimaal A+++ krijgt. We weten bijvoorbeeld dat een LED-TV veel minder elektriciteit verbruikt in vergelijking met een oude beeldbuistelevisie of een plasmascherm.

Soms staat niet aangegeven welk label uw apparaat krijgt. Hierdoor is het belangrijk dat u deze gegevens opvraagt, omdat het verbruik hoger kan liggen dan u denkt. Dit kan over een aantal jaar veel geld opleveren.

Tips voor energiebesparing

U kunt veel geld besparen in het gebruik van energie door bijvoorbeeld LED-lampen te kopen. Deze lampen zijn zuiniger dan spaarlampen, gaan 20 á 25 jaar mee en hebben ongeveer 50.000 branduren. Een spaarlamp heeft slechts 1000 tot 5000 branduren, waardoor u het prijsverschil er snel uithaalt. Ook is het zo dat LED lampen volledig recyclebaar zijn, terwijl spaarlampen chemisch afval vormen.

Natuurlijk kunt u ook het gasverbruik verlagen. Dit kan bijvoorbeeld door uw zolder goed te isoleren. Hoewel dit in het begin veel geld en moeite kost, rendeert dit snel. Een niet-geïsoleerde zolder verbruikt ongeveer 26% van de warmte in uw huis, terwijl een goed-geïsoleerde zolder deze warmte tegenhoudt. Ten tweede is het belangrijk dat u gaten en kieren in uw huis goed opvult. Hiervoor kunt u tochtstrips aanbrengen of gordijnen ophangen achter uw deuren. Ook gaat het gebruik aan gas omlaag door overgordijnen te gebruiken.

U kunt er ook voor zorgen dat uw kruipruimte goed geïsoleerd is via piepschuim. Hoewel dit zeer goedkoop is, isoleert het zeer goed en ontstaan er geen giftige dampen.

Ten slotte kunt u uw verwarming standaard een graad lager zetten en bijvoorbeeld een dikke trui of pantoffels dragen. Een laatste tip is het feit dat u uw verwarming een uur voor het slapengaan op de nachtstand kan zetten. Hierdoor staat deze maximaal op 15 graden.

Zoals u ziet, zijn er relatief veel kleine investeringen die ervoor zorgen dat uw energieverbruik verkleind wordt. Op den duur bespaart dit u veel geld, aangezien het snel tientjes per maand kan opleveren!

This is h1