Banner Energie Vergelijken

Energiebesparing, hoe werkt dat?

De kosten die betaalt voor gas en elektriciteit zijn een belangrijk onderdeel van je maandelijkse budget. Waarschijnlijk geef jij je geld ook liever uit aan leukere dingen, dus besparen op je energierekening is niet alleen maar goed voor het milieu. Wil je meer weten over hoe ook jij op energie kunt besparen? Lees dan verder.

Aanbiedingen en Acties Energie Vergelijken

Opbouw van de energierekening

De energierekening bestaat uit zogenaamde vaste elementen en variabele elementen. De vaste delen moet je sowieso betalen, ongeacht hoeveel energie je gebruikt hebt. De variabele delen worden duurder naarmate je verbruik hoger is. Op vaste delen kun je dus alleen maar besparen als je er helemaal geen gebruik meer van maakt. Ga je bijvoorbeeld van het gas af, dan hoef je geen vaste kosten voor gasverbruik te betalen. Een ander soort energiebesparing. Je neemt immers geen gas meer af van de energieleverancier, dus hoef je daar ook de vaste kosten niet voor te betalen.

Vaste delen van de energierekening zijn bijvoorbeeld leveringskosten, netbeheerkosten en de kosten voor de opslag van duurzame energie. Het kan  zijn dat deze kosten ook een variabele component hebben. Je betaalt dan altijd een bepaald basisbedrag en vervolgens ook nog dezelfde soort kosten, maar dan afhankelijk van de mate van je gebruik.

Variabele kosten bijvoorbeeld de hoeveelheid gas en elektriciteit die je verbruikt hebt.

Terug naar het begin

Soorten energiebesparing

De simpelste energiebesparing op je energierekening behaal je door minder te verbruiken. Dat betekent de verwarming een graadje lager, korter douchen en de deur dicht doen en het licht uitdoen in ruimtes waar je niet verblijft. Simpel, maar niet altijd leuk of praktisch. 

Grofweg kunnen de manieren om te besparen onderverdeeld worden in vier groepen. Sluipverbruik, de verwarming van je huis, verbruik door apparaten en de verlichting van je huis. Onderstaand zullen we per groep de verschillende besparingsmogelijkheden toelichten.

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Ook besparen op energiekosten?

Zoveel energieleveranciers met aanbiedingen, acties en cashback deals. Ben je het overzicht kwijtgeraakt? Geen probleem! Onze energie vergelijker zet alle voordelen voor je op een rij.

Zo hoef je alleen nog maar aan te geven wat jij belangrijk vindt. Kies je voor groene stroom, de scherpste prijs of een mooi welkomstkado? De keus is aan jou. Dus wacht niet langer en kijk hoe ook jij kan besparen.

Banner Vergelijk Energieprijzen

Sluipverbruik voorkomen

Appraten kunnen ook stroom verbruiken wanneer ze  niet aanstaan en de stekker in het stopcontact zit. Dat lijkt gek. In de zogenaamde stand-by modus staan ze klaar om direct te kunnen werken als jij ze daadwerkelijk aanzet. Deze wachtstand kost echter energie. Je ziet bijvoorbeeld een klein lampje branden aan de voorkant van de tv. Dit geeft aan dat de tv klaar is om op elk moment aangeschakeld te worden.

De energie die in stand-bystand verbruikt wordt door individuele huishoudelijke elektronische toestellen is normaal gezien klein. Maar de totale som gebruikte energie veroorzaakt door toestellen in stand-by maakt een groot deel uit van het huiselijk elektriciteitsgebruik. Je kunt dus een energiebesparing realiseren door hier op te letten.

Sommige apparaten doen het niet zonder stand-by stand, zoals de cv-ketel en een elektronische deurbel. Bij andere apparaten, zoals de tv en opladers van elektronische apparaten, kun je sluipverbruik wel voorkomen.

Sluipverbruik voorkomen kan alleen wanneer je precies weet welke apparaten energie gebruiken terwijl ze niet gebruikt worden. Hoe herken je sluipverbruik dan?

Vaak zijn het elektronische apparaten met een externe stroomtoevoer, bijvoorbeeld via een adapter of kabel.

Sluipverbruikers zijn ook alle apparaten met een stand-by stand waarbij een klein lampje aangaat als je het apparaat uitzet (denk aan de tv of stereo).

Verder zijn dit vaak apparaten met een display waarop iets continue weergegeven wordt, zoals een klok (zoals de oven, magnetron of het zenderkastje van de internetaanbieder).

Voorbeelden van mogelijke sluipverbruikers in de woonkamer zijn:

  • Televisie
  • Mediabox
  • DVD-recorder
  • Antenneversterker
  • Opladers (bijvoorbeeld van mobiele telefoons, tablets en elektrische tandenborstels)

Voorbeelden van mogelijke sluipverbruikers in de keuken zijn:

  • Oven
  • Magnetron
  • Kokend water kraan
  • Keukenboiler
  • Koffiezetapparaat

Om het sluipverbruik tegen te gaan, kun je de stekker van het apparaat uit het stopcontact halen. Ook zijn er stekkerdozen met een aan-uit-knop. Zo kun je meerdere apparaten met een enkele klik echt uitzetten. Ook bestaan er zogenaamde bespaar-stekkers. Zij schakelen het apparaat helemaal uit zonder dat de stekker uit het stopcontact gehaald hoeft te worden.

Niet elke bespaarstekker werkt voor elk apparaat. Voor een tv, al dan niet met een dvd-speler erbij, heb je een andere bespaarstekker dan voor een espressomachine. Ze bestaan ook voor je computer en ander kantoorapparatuur en voor elektrische boilers.

De stekkers werken dus op verschillende manieren, laat je dus goed informeren door de leverancier. Verwacht een prijs tussen de € 10 en € 50. Overigens gebruiken de bespaarstekkers zelf ook energie, al is dat erg weinig (vermogen is 0,1 tot 0,3 watt).

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021

Bespaartips verwarming

De manieren om te besparen op de kosten voor de verwarming van je huis zijn afhankelijk van de soort verwarming die je hebt. Vloerverwarming heeft wat langer nodig om de temperatuur omhoog te krijgen. ’s Nachts de thermosstaat op 15 graden zetten is dus slim als je radiatoren hebt, maar houd bij vloerverwarming 17 of 18 aan. Dat levert relatief gezien meer energiebesparing op. Wanneer je een uurtje voordat je naar bed gaat de verwarming al lager zet, merk je hier niets van, maar bespaar je makkelijk € 90 per jaar.

Verder wil je eigenlijk alleen ruimtes verwarmen als je ook in die ruimte bent. Is er niemand thuis? Zet dan de thermosstaat lager. Ben je overdag vooral in de woonkamer, zorg dan dat de deuren van de badkamer en slaapkamers gesloten zijn. Zo verdwijnt de warme lucht niet naar ruimtes die je niet gebruikt. Moe van de discussie wie de deur nu weer niet heeft dichtgedaan? Deurdrangers sluiten elke deur automatisch. 

Ook zou je een andere thermosstaat kunnen overwegen. Slimme thermosstaten passen automatisch de temperatuur aan als jij er niet bent. Klokthermosstaten maken het mogelijk om per ruimte de temperatuur te reguleren. handig als je kinderen op hun kamer spelen, maar de badkamer en jouw slaapkamer niet verwarmd hoeven worden.

Terug naar het begin

Bespaartips apparaten

De eerste energiebesparing tip zal je misschien verbazen; koop nieuwe apparaten. Geld uitgeven aan een machine die je al hebt, klinkt misschien onlogisch. Maar oudere apparaten kunnen erg veel energie gebruiken. Is jouw koelkast bijvoorbeeld al tien jaar of ouder? Dan zijn er waarschijnlijk veel zuinigere modellen te koop. De aanschafkosten verdien je snel terug door de besparingen op het energieverbruik.

Denk bijvoorbeeld ook aan dat afgedankte koelkastje in de schuur voor je voorraad bier en witte wijn. Of die oude vriezer met je voorraad pizza’s. Deze vergeten oude apparaten kunnen echte energieslurpers zijn. Vervangen dus.

Wasmachines en vooral drogers verbruiken veel energie. Gebruik de eco-stand van het apparaat en zorg dat de machine goed gevuld is. Probeer was buiten te drogen op een wasrek, dan kun je de wasverzachter ook meteen de deur uitdoen omdat je was heerlijk fris ruikt.

Terug naar het begin

Bespaartips verlichting

Dat we het licht uit moeten doen als we een ruimte verlaten, wordt ons meestal al vanaf jonge leeftijd ingeprent. Niet zo gek ook, bijna 15% van de elektriciteitskosten gaan op aan de verlichting van je huis.

Sinds 2012 mogen er geen gloeilampen meer verkocht worden in Europa. Gloeilampen zijn milieuonvriendelijk terwijl led- en spaarlampen veel zuiniger licht geven. De enige uitzondering op de regel is kerstverlichting, die mag nog wel verkocht worden.

Hoe energiezuinig een lamp is, kun je zien aan het energielabel. Op 1 september 2021 krijgen lampen een nieuw energielabel. Het nieuwe label gaat van A t/m G lopen, het huidige label loopt van A++ t/m E. De vele plussen werden onoverzichtelijk, dus is er gekozen voor een duidelijkere normering. Een gemiddelde ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp. Een flinke energiebesparing.

Terug naar het begin

Zonnepanelen kopen

Zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen kan jouw energierekening ook laten dalen. De elektriciteit die je zelf opwekt, kun je ook zelf gebruiken. Dat scheelt in de kosten van het gebruik van energie van jouw energieleverancier. Produceer je meer dan je op dat moment nodig hebt? Dan kun je deze energie terugleveren aan het energienetwerk. Een directe energiebesparing.

Aan het einde van het contractjaar bepaalt de energieleverancier met saldering wat het eindsaldo is.  Heb je meer verbruikt dan je opgewekt hebt, dan moet je hiervoor betalen. Maar als je meer opgewekt hebt dan  verbruikt, dan krijg je misschien wel geld terug. Hoeveel hangt af van de afspraken met jouw energieleverancier hierover. In dit artikel lees je alles over hoe salderen werkt.

Terug naar het begin