Energiewijzer

Dit is de energiewijzer van Energie-vergelijken.net. Hier bieden we algemene informatie over het overstappen van energieleverancier. Als uw vraag hier niet bij staat dan kunt u ons uiteraard een bericht sturen via ons contactformulier.

 1. Wanneer kan ik van energieleverancier wisselen?
 2. Hoelang duurt het om van energieleverancier te wisselen?
 3. Hoe kan ik terug naar mijn vorige energieleverancier overstappen?
 4. Hoe moet ik mijn meterstanden opnemen?
 5. Veelvoorkomende vragen bij uw verhuizing
 6. Waarom is mijn energierekening zo hoog?
 7. Waarom krijg ik twee energierekeningen?
 8. Hoe kan ik besparen op energie?
 9. Energielabels voor woningen
 10. Groene of voor grijze energie, wat is de beste keuze?
 11. Waarom zou ik kiezen voor groene energie?
 12. Is mijn groene energie wel echt groene energie?
 13. Kies ik beter voor enkeltarief of voor dubbeltarief?
 14. Wat zijn vastrecht en netbeheerkosten?
 15. Wat is salderen?
 16. Wat is een voorschotnota?
 17. Wat moet ik doen bij het einde van mijn contract?
 18. Wat is een eco-knop?
 19. Waarom is ventileren van belang?
 20. Energietips voor uw (Studenten)woning
 21. Energiezuinig rijden in een plug-in hybride 
 22. Besparen op uw stroomverbruik
 23. Klimaatneutraal wonen en bouwen
 24. Wat is een overstap boete?
 25. Verwarmen zonder gas
 26. Van het gas af, hoe doe je dat thuis?

Energiewijzer: wijzer met energie!

Een lagere energierekening willen we allemaal. We geven ons geld liever uit aan echt leuke dingen, zoals nieuwe kleding of een avondje uit eten. Korter douchen of de verwarming een graadje lager kan een besparing op jouw energiekosten opleveren. Maar niet iedereen is hiertoe bereid omdat je tegelijkertijd ook inlevert op het gevoel van comfort.

Wil je graag besparen op jouw energiekosten zonder je levensstijl aan te passen? Wissel dan van energiemaatschappij!

Nieuwe klanten profiteren namelijk van welkomstbonussen en speciale verlaagde tarieven, waar trouwe klanten dit soort voordelen mislopen. Toch blijven veel mensen hangen bij een energieleverancier omdat ze opzien tegen het overstappen. Hoe kies je de goedkoopste energieleverancier zonder in te leveren op kwaliteit? Waar moet je op letten? En hoe werkt het overstapproces dan? In deze energiewijzer leggen we je uit hoe je eenvoudig bepaalt welke energiemaatschappij het beste bij jou past en wat je van het overstapproces kunt verwachten.

Energiewijzer: Meten is weten!

De eerste stap naar een lagere energierekening is inzicht in jouw verbruik. Het gaat er dan om dat je weet hoeveel stroom en gas je in een jaar verbruikt. Ook is het belangrijk dat je weet of je een enkele of een dubbele meter hebt. Gaat het je nu al duizelen? Geen probleem! We leggen je graag uit waar jij deze informatie kunt vinden.

Hoeveel gas verbruik je in een jaar?

Gas wordt gemeten in m3, dat je uitspreekt als kubieke meter. Dit is een meter breed, een meter hoog en een meter diep. Je kunt dit voor je zien als een vierkanten blok waarbij elke rand een meter is in afmeting. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 1.570 m3 per jaar. Het meest van het gas, ongeveer twee derde of 75% hiervan, wordt door de CV-ketel gebruikt voor de verwarming van het huis. Nog eens 20% van het gas zorgt voor warm water uit de kraan om te douchen of af te wassen. Tenslotte wordt slechts 5% van het gemiddelde gasverbruik van een huishouden gebruikt voor het koken van eten op gas.

Gasverbruik op jouw eindafrekening

Je vindt jouw gasverbruik per jaar op de eindafrekening van jouw energieleverancier. Dit is de jaarlijkse afrekening die je van jouw energieleverancier ontvangt. Meestal bestaat deze eindafrekening uit een aantal pagina’s waarin het verbruik en de bijbehorende kosten worden toegelicht. Onderstaand vind je twee voorbeelden van hoe het jaarverbruik van gas wordt vermeld:

Energiewijzer Voorbeelden van gasverbruik op een eindafrekening

Het linker voorbeeld komt van een eindafrekening van energieleverancier Essent. Het totale gasverbruik was in dat jaar 1034 kubieke meter. De rekensom geeft de beginstand en de eindstand. Het verschil hiertussen is het jaarverbruik. Het rechter voorbeeld is van energiemaatschappij NLE. Het gasverbruik in dat jaar was 829 kubieke meter.

Het jaar waarover het NLE gasverbruik is gemeten, loopt niet van 1 januari tot en met 31 december. Dit hoeft ook niet om een goed beeld te krijgen van het jaarverbruik. Belangrijk is dat het dat alle maanden in het jaarverbruik zitten omdat er grote verschillen bestaan tussen hoeveel gas er verstookt wordt. In januari wordt doorgaans het meeste gas verbruikt vanwege de winterse kou en in augustus juist het minste. Wanneer beide maanden in het jaarverbruik opgenomen zijn, geeft dit een waarheidsgetrouw gemiddelde. Voor het schatten van het jaargebruik is het daarom niet handig om het verbruik van 1 maand keer 12 te doen. Je schatting is dan waarschijnlijk te hoog als je de maand januari neemt en te laag als je de maand augustus gebruikt.

Gasverbruik fluctueert per jaar

Het gasverbruik is ook niet elk jaar exact hetzelfde. Afhankelijk van het weer kan je energierekening hoger of lager zijn dan het jaar ervoor. Is het een koude winter geweest, dan heb je waarschijnlijk vaker de kachel aangehad en dit zal je terugzien op de eindnota. Je gebruikt het jaarlijkse gasverbruik enkel om een goede vergelijking tussen de verschillende energieleveranciers te maken.

Kun je geen eindafrekening van een vorig jaar vinden of kom je er niet uit? Bel dan met de klantenservice van jouw huidige energieleverancier. Zij kunnen je dan vertellen wat jouw jaarlijkse gasverbruik is. Als je dit teveel moeite vindt, kun je ook uitgaan van de onderstaande gemiddeldes van het gasverbruik per woningsoort per jaar (Berekening Nibud 2019):

Gasverbruik gemiddeld Nederlands huishouden 2019

Hoeveel elektriciteit gebruik je in een jaar?

Elektriciteit wordt gemeten in kilowattuur of kWh. Het aantal personen is meestal bepalend voor het gebruik. Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 3500 kWh per jaar. Uiteraard is het elektriciteitsgebruik afhankelijk van hoeveel tijd thuis wordt doorgebracht en hoe lang er elektrische apparaten gebruikt worden. Werk je regelmatig vanuit huis of zijn je huisgenoten veel thuis, dan zal het elektriciteitsgebruik hoger uitvallen. Ook het gebruik van bepaalde apparaten geeft een hoger gebruik. Zo verbruiken een droger, tuinvijverpomp en een tropisch aquarium bijvoorbeeld relatief veel elektriciteit.

Ook het jaarlijkse energieverbruik vind je terug op de eindafrekening van jouw energieleverancier. Heb je geen eindafrekening bewaard of kun je het verbruik er niet op terugvinden? Bel dan met jouw huidige energieleverancier om te vragen wat jouw jaarlijkse elektroverbruik is. Of je kunt de onderstaande gemiddeldes gebruiken als schatting van jouw verbruik (Berekening Nibud 2019):

Wat voor soort elektriciteitsmeter heb je?

De meeste woningen hebben een enkele meter. Dit betekent dat het niet uitmaakt op welk moment van de dag of nacht je stroom gebruikt, de kosten zijn altijd hetzelfde. Met een enkele meter wordt alle stroom die je verbruikt dus afgerekend tegen één tarief.

Een zogenaamde dubbele meter heeft twee telwerken. Het ene telwerk meet het stroomverbruik overdag tussen 7.00 uur ’s ochtends en 23.00 uur ’s avonds. Het andere telwerk meet het stroomverbruik in de overige uren tussen elf uur in de avond en zeven uur in de ochtend. Meestal geldt voor de uren overdag een piektarief en geldt een lager dagtarief voor de avonduren. Je hoeft echter niet te kiezen voor piek- en daltarief wanneer jouw huis een dubbele meter heeft. Ook wanneer je een dubbele meter hebt, kun je kiezen voor een enkeltarief.

Welke optie het voordeligste is, hangt namelijk samen met de spreiding van jouw energieverbruik. Doe je de was ’s nachts tijdens het daltarief en gebruik je overdag relatief weinig stroom? Dan kun je voordeel behalen met 2 verschillende tarieven.

In de praktijk is het echter nog niet zo makkelijk om het merendeel van je stroom in de daluren te verbruiken. Veel apparaten verbruiken namelijk altijd stroom, omdat je ze niet uit kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan je koelkast of vriezer. En de wasmachine en droger maken geluid als ze aan staan. Dat is misschien niet zo handig voor jouw nachtrust als de wasruimte dichtbij je slaapkamer is. Gebruik je overdag meer stroom dan ’s nachts, dan ben je zelfs duurder uit dan wanneer je kiest voor enkeltarief.

Energiewijzer: aanbieders vergelijken!

Heb je alle benodigde gegevens bij elkaar gezocht? Klik dan op deze link om de aanbieders met elkaar te vergelijken. Kies eenvoudig de energieleverancier die het beste bij je past. Nadat je gekozen hebt, volgt er een stap voor stap overstapproces waarbij je zonder moeite van energiemaatschappij wisselt. En bedenk je je toch nog? Binnen 14 dagen kun je zonder opgaaf van reden er toch nog voor kiezen om bij je huidige leverancier te blijven. Zo simpel is het, dus waar wacht je nog op?