Banner Energie Vergelijken

Wat is een ecoknop?

Je vindt ze op steeds meer apparaten; eco-knoppen. Kijk maar eens op jouw wasmachine, droger, tv, pc of zelfs in je auto. De eco-knop of eco-stand herken je meestal aan een pijltje dat bij het programma staat afgebeeld. Soms staat daar ook nog een ´Ə´ bij vermeld, om aan te duiden dat dit het programma is waarop het energielabel is gebaseerd. In dit artikel leggen we de werking van de eco-knoppen uit. 

Inhoud van het artikel:

Eco-knoppen op vaatwassers en wasmachines
Eco-knoppen op wasdrogers

Aanbiedingen en Acties Energie Vergelijken

Eco-knoppen op vaatwassers en wasmachines

Het gebruik van de eco-knoppen op vaatwassers en wasmachines kan verwarrend zijn. Een programma duurt met deze knop namelijk veel langer dan de gewone programma’s. En dat lijkt tegenstrijdig. Hoe langer de machine bezig is met het wassen van de vaat of de was, hoe meer elektriciteit en water verbruikt wordt, toch? Maar dat is niet juist. Het water wordt tijdens het eco-programma minder snel opgewarmd. Deze geleidelijke opwarming duurt wel langer, maar kost daardoor juist minder energie.

De milieubelasting van vaatwassers  bestaat vooral uit stroomgebruik. In een gemiddeld Nederlands huishouden met een vaatwasser gaat ongeveer 8% van het stroomverbruik naar de afwasmachine. Het gebruik van eco-knoppen bespaart je gemiddeld 30 procent elektriciteit en een 25 procent water ten opzichte van het standaardprogramma.

Wil je energie besparen, maar ook snel een schone vaat? Kies dan voor een kort programma. Kan prima als je niet teveel afwas hebt en deze niet supervuil is.

In de praktijk zijn de resultaten van het eco-programma zeer goed, en zelfs beter dan het gewone programma. Door de langere duur van het programma behaal je dit resultaat. De afwasmiddelen en wasmiddelen bevatten enzymen die het beste werken bij de gemiddelde temperatuur bij de eco-stand.

Het bovenstaande werkt overigens hetzelfde bij het gebruik van de eco-knop op jouw wasmachine.

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Ook besparen op energiekosten?

Zoveel energieleveranciers met aanbiedingen, acties en cashback deals. Ben je het overzicht kwijtgeraakt? Geen probleem! Onze energie vergelijker zet alle voordelen voor je op een rij.

Zo hoef je alleen nog maar aan te geven wat jij belangrijk vindt. Kies je voor groene stroom, de scherpste prijs of een mooi welkomstkado? De keus is aan jou. Dus wacht niet langer en kijk hoe ook jij kan besparen.

Banner Vergelijk Energieprijzen

Eco-knoppen op wasdrogers

De eco-knoppen op wasdrogers hebben een soortgelijke werking als die van afwasmachines. De temperatuur van de wasdroger blijft lager en daardoor duurt het programma langer. Toch wordt er zo minder energie verbruikt.

Zo wordt het verwarmingselement in de wasdroger soms uitgeschakeld terwijl de trommel blijft draaien. Hierdoor droogt het apparaat met de al opgewarmde lucht in plaats van met nieuwe warmte van het verwarmingselement, wat uiteraard het energieverbruik verlaagt.

Hoeveel minder energie door het gebruik van eco-knoppen verbruikt wordt, hangt af van de machine zelf. Een energielabel geeft informatie over de energiezuinigheid van een apparaat. De eco-waskracht verschilt per machine, maar het energielabel geeft een goede indicatie.

In dit artikel kun je meer lezen over energielabels voor woonhuizen.

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021