Energie vergelijken

Bespaar tot wel 450 euro! Overstappen is gratis en zo geregeld.
Je hoeft jouw huidige energiecontract niet zelf op te zeggen.
Dat doet de gekozen energieleverancier voor je na het
invullen van het aanvraagformulier op onze site.

EENVOUDIG OVERSTAPPEN NAAR EEN ANDERE ENERGIELEVERANCIER  

T

Vergelijk prijzen en stap over

Je hebt 14 dagen bedenktijd

M

Oude contract wordt opgezegd

a

Meterstanden doorgeven

Z

Je bent overgestapt

Soms is de energierekening hoger dan verwacht. Heb je heel veel meer verbruikt? Is de meter stuk? Of heeft de energieleverancier een fout gemaakt?  Wanneer je zelf de meterstanden in de gaten houdt, kom je niet snel voor vervelende verrassingen te staan. Onderstaand geven we enkele voorbeelden dingen die de reden kunnen zijn van een ineens veel hogere energierekening.

Acties Energie Vergelijken

Invloed van nieuwe aankopen op de energierekening

Het lijkt een beetje een open deur. Nieuw aangeschafte apparaten die zorgen voor een hoger energieverbruik. Maar vergis je niet, sommige apparaten verbruiken relatief veel stroom. Neem bijvoorbeeld de vijverpomp. Wanneer je  een zware variant van 200 Watt aanschaft, kost deze je zomaar een paar tientjes elektra per maand.

Elektrische vloerverwarming voor bijvoorbeeld de badkamer is een ander voorbeeld. Het is natuurlijk heerlijk om ’s ochtends net uit bed over warme tegels naar de douche te wandelen. Maar realiseer je wel dat dit gemiddeld zo’n € 20 per maand kost. In het geval van de auteur van dit artikel bleken de kosten zelfs nog veel hoger. De dikke tegels bleken een hoge verwarmingstemperatuur nodig te hebben. Het uitschakelen van de badkamerverwarming leverende uiteindelijk een besparing op van meer dan € 300 op jaarbasis.

Andere energieslurpers zijn wasdrogers, koelkasten en laptops. De aanschaf van een hybride auto of elektrische fiets zorgt natuurlijk ook automatisch voor een groter energieverbruik.

Terug naar het begin

Uitleg van het energielabel

Gelukkig hoef je niet onaangenaam verrast te worden door het elektragebruik van nieuwe apparaten. Tegenwoordig wordt elke machine voorzien van een energielabel. Dat laat in een oogopslag zien of het apparaat zuinig is met energie. Het is een maatstaf voor de consument om te zien hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend het aangekochte product is. Ook staat er vaak informatie op over de prestaties van het product en de gebruikte materialen bij de productie.

Het label loopt van A op tot volgende letters van het alfabet en helpt je om een energiezuinige keuze te maken. Elke twee jaar wordt de top van de schaal met een “+” uitgebreid totdat in 2021 energieklasse A+++ is bereikt.

Onderstaand zie je een voorbeeld van een energielabel. De zwarte pijl bovenaan geeft de energie-efficiëntieklasse van het betreffende apparaat aan. In dit geval is 280 kWh het verwachtte verbruik van het apparaat. De blauwe plaatjes onderaan geven specifieke informatie over de machine. Zo heeft deze koelkast een koelvermogen van 155 liter en past er 54 liter in het vriesvak. Bij normaal gebruik produceert de koelkast 38 decibel aan geluid.

Terug naar het begin

Grip op jouw energierekening

Bij het aangaan van een nieuw energiecontract geef je op wat je verwacht aan energie te gaan gebruiken. Op basis van deze schatting bepaalt jouw energieleverancier de hoogte van jouw maandbedrag. Maar als jouw verbruik daarna verandert, wordt dit maandbedrag niet automatisch aangepast. Meestal is het geschatte maandbedrag al wel iets hoger dan je geschatte verbruik gaat kosten. De energieleverancier doet dit om te voorkomen dat je aan het einde van het jaar moet bijbetalen. Meestal krijg je dus geld terug bij de eindafrekening. Maar als je allemaal energie slurpende apparaten koopt, kan dit ervoor zorgen dat jouw maandbedrag niet toereikend is.

Bij de meeste energieleveranciers kun je met een verbruiksmanager jouw verbruik in de gaten houden. Vaak krijg je een overzicht van jouw gebruik in een maand. Ook wordt vaak aangegeven hoe dit verbruik zich verhoudt tot anderen. Stel dat jij in een appartement woont, dan kun je zien wat mensen die ook in een appartement wonen gemiddeld aan energie verbruiken. Zo weet je of jouw verbruik normaal is. En als jouw verbruik veel hoger is dan anderen, dan kun je maatregelen treffen om minder energie te verbruiken. Het verhogen van je maandbedrag voorkomt in ieder geval een grote nabetaling aan het einde van het jaar.

We hebben ook nog wat energiebesparende voorbeelden voor je op een rijtje gezet in dit artikel. Denk daarbij aan het isoleren van je zolder of het dichten van kieren. Ook LED-lampen kopen en het aanbrengen van radiatorfolie kan energiebesparend werken. Minder energie gebruiken, zorgt natuurlijk ook voor een lagere energierekening.

Terug naar het begin