Banner Energie Vergelijken

Hoge energierekening

Soms is de energierekening hoger dan verwacht. Heb je heel veel meer verbruikt? Is de meter stuk? Of heeft de energieleverancier een fout gemaakt?  Wanneer je zelf de meterstanden in de gaten houdt, kom je niet snel voor vervelende verrassingen te staan. Onderstaand geven we enkele voorbeelden van dingen die de reden kunnen zijn van een ineens veel hogere energierekening.

Aanbiedingen en Acties Energie Vergelijken

Invloed van nieuwe aankopen op de energierekening

Het lijkt een beetje een open deur. Nieuw aangeschafte apparaten die zorgen voor een hoger energieverbruik. Maar vergis je niet, sommige apparaten verbruiken relatief veel stroom. Neem bijvoorbeeld de vijverpomp. Wanneer je  een zware variant van 200 Watt aanschaft, kost deze je zomaar een paar tientjes elektra per maand.

Elektrische vloerverwarming voor bijvoorbeeld de badkamer is een ander voorbeeld. Het is natuurlijk heerlijk om ’s ochtends net uit bed over warme tegels naar de douche te wandelen. Maar realiseer je wel dat dit gemiddeld zo’n € 20 per maand kost. In het geval van de auteur van dit artikel bleken de kosten zelfs nog veel hoger. De dikke tegels bleken een hoge verwarmingstemperatuur nodig te hebben. Het uitschakelen van de badkamerverwarming leverende uiteindelijk een besparing op van meer dan € 300 op jaarbasis.

Andere energieslurpers zijn wasdrogers, koelkasten en laptops. De aanschaf van een hybride auto of elektrische fiets zorgt natuurlijk ook automatisch voor een groter energieverbruik.

Ook jouw woning bepaalt hoeveel energie je verbruikt. Een goed geïsoleerde woning zal een lagere energierekening opleveren. Maar ook zonnepanelen of de soort verwarming van je huis zijn hierin bepalend. Sinds 1 januari 2021 moeten huizen verplicht een energielabel hebben. Dit energielabel geeft aan hoe energiezuinig je huis is en welke maatregelen je nog kunt treffen om jouw huis duurzamer te maken. In dit artikel over energielabels voor woningen lees je er alles over.

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Uitleg van het energielabel

Gelukkig hoef je niet onaangenaam verrast te worden door het elektragebruik van nieuwe apparaten. Tegenwoordig wordt elke machine voorzien van een energielabel. Dat laat in een oogopslag zien of het apparaat zuinig is met energie. Het is een maatstaf voor de consument om te zien hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend het aangekochte product is. Ook staat er vaak informatie op over de prestaties van het product en de gebruikte materialen bij de productie.

Het label loopt van A op tot volgende letters van het alfabet en helpt je om een energiezuinige keuze te maken. Tot 2021 werd elke twee jaar de top van de schaal met een “+” uitgebreid totdat in 2021 de energieklasse A+++ was bereikt. Al die plussen maakten het niet overzichtelijker en dus is deze systemathiek in 2021 afgeschaft. Nu loopt het energielabel van A tot G, zonder plussen dus.

Niet alleen de plussen verdwenen, ook de eisen werden een stuk strengerZo is er in februari 2021 nog geen enkel apparaat dat een sticker met een A-label krijgt. Schijnbaar energiezuinige apparaten kregen ineens een veel lager energielabel. Een koelkast die in 2020 nog het label A+++- had, kan in 2021 ineens ‘gedegradeerd’ worden naar een C-koelkast.

Onderstaand zie je een voorbeeld van een energielabel. De zwarte pijl bovenaan geeft de energie-efficiëntieklasse van het betreffende apparaat aan. In dit geval is 280 kWh het verwachtte verbruik van het apparaat. De blauwe plaatjes onderaan geven specifieke informatie over de machine. Zo heeft deze koelkast een koelvermogen van 155 liter en past er 54 liter in het vriesvak. Bij normaal gebruik produceert de koelkast 38 decibel aan geluid.

Ook besparen op energiekosten?

Zoveel energieleveranciers met aanbiedingen, acties en cashback deals. Ben je het overzicht kwijtgeraakt? Geen probleem! Onze energie vergelijker zet alle voordelen voor je op een rij.

Zo hoef je alleen nog maar aan te geven wat jij belangrijk vindt. Kies je voor groene stroom, de scherpste prijs of een mooi welkomstkado? De keus is aan jou. Dus wacht niet langer en kijk hoe ook jij kan besparen.

 Banner Vergelijk Energieprijzen

Terug naar het begin

Grip op jouw energierekening

Bij het aangaan van een nieuw energiecontract geef je op wat je verwacht aan energie te gaan gebruiken. Op basis van deze schatting bepaalt jouw energieleverancier de hoogte van jouw maandbedrag. Maar als jouw verbruik daarna verandert, wordt dit maandbedrag niet automatisch aangepast. Meestal is het geschatte maandbedrag al wel iets hoger dan je geschatte verbruik gaat kosten. De energieleverancier doet dit om te voorkomen dat je aan het einde van het jaar moet bijbetalen. Meestal krijg je dus geld terug bij de eindafrekening. Maar als je allemaal energie slurpende apparaten koopt, kan dit ervoor zorgen dat jouw maandbedrag niet toereikend is.

Bij de meeste energieleveranciers kun je met een verbruiksmanager jouw verbruik in de gaten houden. Vaak krijg je een overzicht van jouw gebruik in een maand. Ook wordt vaak aangegeven hoe dit verbruik zich verhoudt tot anderen. Stel dat jij in een appartement woont, dan kun je zien wat mensen die ook in een appartement wonen gemiddeld aan energie verbruiken. Zo weet je of jouw verbruik normaal is. En als jouw verbruik veel hoger is dan anderen, dan kun je maatregelen treffen om minder energie te verbruiken. Het verhogen van je maandbedrag voorkomt in ieder geval een grote nabetaling aan het einde van het jaar.

De eerste stap naar een lagere energierekening is dus inzicht in jouw verbruik. Het gaat er dan om dat je weet hoeveel stroom en gas je in een jaar verbruikt. Ook is het belangrijk dat je weet of je een enkele of een dubbele meter hebt. Gaat het je nu al duizelen? Geen probleem! We leggen je graag uit waar jij deze informatie kunt vinden.

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021

Hoeveel gas verbruik je in een jaar?

Gas wordt gemeten in m3, dat je uitspreekt als kubieke meter. Dit is een meter breed, een meter hoog en een meter diep. Je kunt dit voor je zien als een vierkanten blok waarbij elke rand een meter is in afmeting.

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 1.570 m3 per jaar. Het meest van het gas, ongeveer twee derde of 75% hiervan, wordt door de CV-ketel gebruikt voor de verwarming van het huis. Nog eens 20% van het gas zorgt voor warm water uit de kraan om te douchen of af te wassen. Tenslotte wordt slechts 5% van het gemiddelde gasverbruik van een huishouden gebruikt voor het koken van eten op gas.

Je vindt jouw gasverbruik per jaar op de eindafrekening van jouw energieleverancier. Dit is de jaarlijkse afrekening die je van jouw energieleverancier ontvangt. Meestal bestaat deze eindafrekening uit een aantal pagina’s waarin het verbruik en de bijbehorende kosten worden toegelicht. Onderstaand vind een voorbeeld van hoe het jaarverbruik van gas wordt vermeld door energieleverancier Essent:

Voorbeeld energierekening Essent

Het totale gasverbruik was in dat jaar 1034 kubieke meter. De rekensom geeft de beginstand en de eindstand. Het verschil hiertussen is het jaarverbruik.

Het jaar waarover het gasverbruik is gemeten, loopt niet van 1 januari tot en met 31 december. Dit hoeft ook niet om een goed beeld te krijgen van het jaarverbruik. Belangrijk is dat het dat alle maanden in het jaarverbruik zitten omdat er grote verschillen bestaan tussen hoeveel gas er verstookt wordt.

In januari wordt doorgaans het meeste gas verbruikt vanwege de winterse kou en in augustus juist het minste. Wanneer beide maanden in het jaarverbruik opgenomen zijn, geeft dit een waarheidsgetrouw gemiddelde. Voor het schatten van het jaargebruik is het daarom niet handig om het verbruik van 1 maand keer 12 te doen. Je schatting is dan waarschijnlijk te hoog als je de maand januari neemt en te laag als je de maand augustus gebruikt.

Het gasverbruik is ook niet elk jaar exact hetzelfde. Afhankelijk van het weer kan je energierekening hoger of lager zijn dan het jaar ervoor. Is het een koude winter geweest, dan heb je waarschijnlijk vaker de kachel aangehad en dit zal je terugzien op de eindnota. Je gebruikt het jaarlijkse gasverbruik enkel om een goede vergelijking tussen de verschillende energieleveranciers te maken.

Kun je geen eindafrekening van een vorig jaar vinden of kom je er niet uit? Bel dan met de klantenservice van jouw huidige energieleverancier. Zij kunnen je dan vertellen wat jouw jaarlijkse gasverbruik is. Als je dit teveel moeite vindt, kun je ook uitgaan van de onderstaande gemiddeldes van het gasverbruik per woningsoort per jaar (Berekening Nibud 2019):

Gasverbruik gemiddeld huishouden 2019

Terug naar het begin

Hoeveel elektriciteit gebruik je in een jaar?

Elektriciteit wordt gemeten in kilowattuur of kWh. Het aantal personen is meestal bepalend voor het gebruik. Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 3500 kWh per jaar. Uiteraard is het elektriciteitsgebruik afhankelijk van hoeveel tijd thuis wordt doorgebracht en hoe lang er elektrische apparaten gebruikt worden. Werk je regelmatig vanuit huis of zijn je huisgenoten veel thuis, dan zal het elektriciteitsgebruik hoger uitvallen. Ook het gebruik van bepaalde apparaten geeft een hoger gebruik. Zo verbruiken een droger, tuinvijverpomp en een tropisch aquarium bijvoorbeeld relatief veel elektriciteit.

Ook het jaarlijkse energieverbruik vind je terug op de eindafrekening van jouw energieleverancier. Heb je geen energierekening bewaard of kun je het verbruik er niet op terugvinden? Bel dan met jouw huidige energieleverancier om te vragen wat jouw jaarlijkse elektraverbruik is. Of je kunt de onderstaande gemiddeldes gebruiken als schatting van jouw verbruik (Berekening Nibud 2019):

Hoeveel elektriciteit verbruik je in een jaar

Terug naar het begin

Besparen op jouw energierekening

Heb je alle benodigde gegevens bij elkaar gezocht? Klik dan op deze link om de aanbieders met elkaar te vergelijken.

Kies eenvoudig de energieleverancier die het beste bij je past. Nadat je gekozen hebt, volgt er een stap voor stap overstapproces waarbij je zonder moeite van energiemaatschappij wisselt.

En bedenk je je toch nog? Binnen 14 dagen kun je zonder opgaaf van reden er toch nog voor kiezen om bij je huidige leverancier te blijven. Zo simpel is het, dus waar wacht je nog op?

We hebben ook nog wat energiebesparende voorbeelden voor je op een rijtje gezet in dit artikel. Denk daarbij aan het isoleren van je zolder of het dichten van kieren. Ook LED-lampen kopen en het aanbrengen van radiatorfolie kan energiebesparend werken. Minder energie gebruiken, zorgt natuurlijk ook voor een lagere energierekening.

Terug naar het begin