Energie vergelijken

Bespaar tot wel 450 euro! Overstappen is gratis en zo geregeld. U hoeft uw huidige energiecontract niet zelf op te zeggen. Dat doet de gekozen energieleverancier voor u na het invullen van het aanvraagformulier op onze site.

EENVOUDIG OVERSTAPPEN NAAR EEN ANDERE ENERGIELEVERANCIER  

T

Vergelijk prijzen en stap over

U heeft 14 dagen bedenktijd

M

Oude contract wordt opgezegd

a

Meterstanden doorgeven

Z

U bent overgestapt

Een energielabel geeft informatie over de energiezuinigheid van een woning en is ontworpen voor iedereen die een woning bouwt, verkoopt of verhuurt. Sinds 1 januari 2008 is dit label voor huiseigenaren verplicht en toont het de energieprestaties van bijvoorbeeld de isolatie van het dak, muren, ramen en vloeren. Ook geeft het inzicht in verbeteringen om de woning energiezuiniger te maken en toont het label het energieverbruik van de cv-ketel en het ventilatiesysteem aan.

Zoals u kunt zien in bovenstaande afbeelding, kent het label verschillende letters oftewel klassen. De ‘A’ staat voor een energiezuinige woning, terwijl de ‘G’ aantoont dat er nog veel besparingsmogelijkheden mogelijk zijn.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Zowel één- als meergezinswoningen moeten energielabels hebben. Ook recreatiewoningen wiens oppervlakte groter is dan 50 m2 zijn verplicht een label te beschikken. Daarnaast moeten utiliteitsgebouwen zoals horeca, scholen, winkels en kantoren ook energielabels hebben. Gebouwen als fabrieken, kerken en monumenten moeten niet verplicht over een energielabel beschikken.

In 2015 ontving iedereen automatisch een voorlopig energielabel voor zijn woning. Op zoekuwenergielabel.nl kunt u controleren welk energielabel uw woning heeft.

Hoe kan ik een label aanvragen?

De energielabels uit 2015 waren voorlopige labels. Deze dient u definitief te maken via energielabelvoorwoningen.nl. Op deze website kunt u uw woninggegevens controleren en aanpassen waar nodig. Ook kunt u digitaal bewijsmateriaal toevoegen, om aan te tonen welke energiebesparende maatregelen u heeft genomen.

Een makelaar of energieadviseur controleert en erkent vervolgens uw gegevens. Aan de hand van deze gegevens kan deze deskundige een definitief energielabel opmaken. Vervolgens vindt de registratie van het definitieve label automatisch plaats. Het energielabel is 10 jaar geldig.

Het voorlopige energielabel is gratis. Voor het definitieve label worden enkele tientallen euro’s betaald om de deskundige te betalen.

Waarom heb ik een energielabel nodig?

Het hebben van een energielabel kan voor iedere betrokken partij een positief effect hebben.

Voor huiseigenaren kan een gunstig energielabel (A, B of C) de verkoop van de woning versnellen en kan het daarbij een positief effect hebben op de verkoopprijs. Een huiseigenaar is dan ook verplicht om het label te overhandigen bij de verhuur of verkoop van zijn woning. Indien er meerdere vergelijkbare rijtjeswoningen of appartementen zijn, kan het label gebaseerd worden op representativiteit. Hierdoor kunnen de kosten voor de deskundige worden gedrukt, aangezien een adviseur deze representatieve woning beoordeelt. Deze woning wordt hierna gebruikt voor het energielabel van de andere woning. Voor nieuwbouwwoningen geldt ten slotte een EPC, oftewel een energieprestatiecertificaat. Indien de bouwvergunning niet langer dan 10 jaar geleden is aangevraagd, mag de huiseigenaar de EPC-berekening in plaats van het energielabel overhandigen bij verkoop.

Voor kopers en huurders is het energielabel van belang, omdat de woning door eventuele besparingstips energiezuiniger is. Hierdoor betaalt u minder, is uw woning meer waard en biedt het daarnaast meer comfort. Indien uw huis energiezuiniger wordt gemaakt, kunt u bij de bank een goedkopere groene hypotheek aanvragen.

Het vergemakkelijken van het energielabel

De minister voor Wonen Rijksdienst wou een simpelere oplossing, aangezien ieder label door een gecertificeerd adviseur moest worden uitgegeven en dit veel moeite kost. Particuliere woningeigenaren zouden door de getroffen maatregelen van de minister in de toekomst zelf een energielabel kunnen opstellen via het internet. Na goedkeuring wordt het label opgenomen in de landelijke database. Deze procedure wordt in meerdere landen reeds succesvol uitgevoerd.

Op dit moment is dit echter nog niet van toepassing. Voor verkoop of verhuur van uw woning is het label dat uit deze internet-applicatie komt dan ook niet voldoende. U kan hierdoor een boete oplopen voor het ontbreken van een label.

U zorgt er aldus best voor dat u via deskundigen het label laat opstellen, om zo over een meer waardevol en comfortabele woning te beschikken!

DE VOORDELEN VAN ENERGIE VERGELIJKEN

  1. Bespaar tot wel 450 euro per jaar
  2. 100% betrouwbaar
  3. Exclusieve aanbiedingen
  4. Overstappen is zo geregeld
  5. 2 weken bedenktijd
Aanbieding van de maand
Top-aanbieding van NUON Vattenfall Profiteer nu! NUON aanbieding van de maand
WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk

Energie-vergelijken.net is onderdeel van Stellar Web Concepts.
Rie Mastenbroekstraat 7
2031VR Haarlem