Banner Energie Vergelijken

Het energielabel voor woningen

De overheid wil huiseigenaren stimuleren om hun huis zo duurzaam mogelijk te maken. Onderdeel hiervan is het verplichte energielabel voor woningen. Dit keurmerk geeft aan hoe energiezuinig de woning is en hoeveel van de benodige energie uit hernieuwbare bronnen, zoals wind en zon, komt. Wil je meer weten over het energielabel voor woningen? Lees dan verder.

Energielabel voor woningen

Wat is het energielabel voor woningen?

Sinds 2008 is het energielabel verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning in Nederland. Vanaf 2015 kun je zelfs een boete krijgen als het energielabel ontbreekt. Let wel, dit is alleen bij de overdracht van een woning aan een nieuwe bewoner.

Elke woning in Nederland heeft in 2015 een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Dit label is een schatting van de duurzaamheid van de woning op basis van de beschikbare gegevens zoals het bouwjaar. Het voorlopige energielabel van jouw huis kun je hier opzoeken.

Energielabel voor woningen Actie

Van A tot en met G

Het energielabel voor woningen is een keurmerk dat aangeeft hoe energiezuinig een huis is. Hoe dichter de letter van het label bij het begin van het alfabet zit, hoe duurzamer de woning is. Een A-label is dus het beste en bij een G-label kun je nog veel verbeteren voor een energiezuinig huis. De kleur loopt van rood tot groen.

Wellicht ken je het energielabel al van apparaten. veel machines, zoals vaatwassers, drogers of tv’s hebben ook een energielabel dat aangeeft hoe energiezuinig ze zijn. In dit artikel over energie besparen lees je er alles over.

Bij een A-label zijn ook nog verschillende toevoegingen mogelijk in de vorm van een + (plus-teken). Meer plussen staan voor nog meer energiezuinige voordelen van het huis. Je kunt hierbij denken aan goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen.

In het document dat bij het label hoort, staat beschreven welke elementen in het specifieke huis terug te vinden zijn. Het gaat dan om de isolatie van het huis (vloeren, muren, ramen en dak) en de energiezuinigheid van aanwezige installaties, zoals de CV en mechanische ventilatie. 

Terug naar het begin

Ook besparen op energiekosten?

Zoveel energieleveranciers met aanbiedingen, acties en cashback deals. Ben je het overzicht kwijtgeraakt? Geen probleem! Onze energie vergelijker zet alle voordelen voor je op een rij.

Zo hoef je alleen nog maar aan te geven wat jij belangrijk vindt. Kies je voor groene stroom, de scherpste prijs of een mooi welkomstkado? De keus is aan jou. Dus wacht niet langer en kijk hoe ook jij kan besparen.

Banner Vergelijk Energieprijzen

Hoe kan ik een energielabel aanvragen?

De voorlopige energielabels die de overheid in 2015 heeft uitgegeven, zijn nu niet meer geldig bij de verkoop of verhuur van een huis. Je hebt dan dus een officieel energielabel nodig dat geregistreerd is in het centrale register. Vanaf 2021 moet een gediplomeerd inspecteur daarvoor uw woning te bezoeken en beoordelen.

Nieuwe energielabels kunnen dus alleen uitgegeven worden door een erkend adviseur. Je bent helemaal vrij in de keuze van jouw adviseur. Die stelt een rapport op waarin het energielabel wordt toegelicht. Zo weet jij ook hoe de energiezuinigheid van jouw woning eventueel verbeterd kan worden.

De adviseur regelt ook de registratie van het energielabel in het centrale register. Zo kunnen de koper of de verhuurder ook zien hoe energiezuinig het gebouw is.

Terug naar het begin

Wanneer is een energielabel verplicht?

Voor de meeste woningen en utiliteitsgebouwen is een energielabel verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering.

Voorbeelden van utiliteitsgebouwen zijn  kantoren, scholen of ziekenhuizen.

Niet voor elk gebouw is een energielabel verplicht. Een energielabel is niet nodig voor de volgende gebouwen:

  • beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening;
  • gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën;
  • gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages;
  • vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2.
  • (agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (fabriekshallen);
  • gebouwen die ten hoogste 2 jaar in gebruik zijn (zoals bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen);
  • recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik.

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Eenvoudig het energielabel kopen

Hoewel de nieuwe regels misschien ingewikkeld lijken, is het kopen van een energielabel snel en makkelijk geregeld. Klik op deze link voor het aanvragen van een energielabel.

Geen gedoe over de prijs

Je hoeft niet te onderhandelen over de prijs, die staat namelijk al vast op € 349. De standaardprijs van € 349 inclusief btw geldt voor het energielabel voor objecten van maximaal 500m3. Daarna geldt een toeslag per 100 m3 van € 25 inclusief btw. Dit betaal je eenvoudig via iDeal of kies je voor een factuur die je later betaalt.

Opgeleide, gediplomeerde en gecertificeerde inspecteurs

Hiervoor maak je eenvoudig een snel een afspraak met een opgeleide, gediplomeerde en gecertificeerde inspecteur. De afspraak kun je 5 dagen per week inplannen op het moment dat het jou goed uitkomt. Bekijk hiervoor de planning en kies het moment dat jou het beste past.

10-jaar geldig energielabel

Een inspecteur zal op de datum en afgesproken tijd jouw woning bezoeken en de opname uitvoeren. Al de volgende werkdag hierna ontvang je het digitale energielabel inclusief de opnamegegevens. Het energielabel voor woningen is daarna 10 jaar geldig. Het energielabel wordt ook geregistreerd in het centrale register zodat potentiële kopers of huurders van jouw woning vooraf al kunnen zien hoe energiezuinig de ruimte is.

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021