Banner Energie Vergelijken

Terug naar je oude leverancier

Ben je overgestapt en toch niet tevreden over de nieuwe energieleverancier? Dan zijn er drie manieren om weer terug te keren naar je oude energieleverancier. We lichten ze graag een voor een toe:

Inhoud van het artikel:
Wettelijke bedenktijd
Energiecontract opzeggen
Boetes bij overstap
Toch de overstap maken?

Aanbiedingen en Acties Energie Vergelijken

Wettelijke bedenktijd

Zoals voor veel aankopen geldt ook voor bij het aangaan van een energiecontract de zogenaamde wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen. Dit betekent dat je, zonder opgaaf van een reden hiervoor, binnen 2 weken het contract alsnog kosteloos kan opzeggen. Zo heb je dus 14 dagen om toch nog van gedachten te wisselen. Wil je binnen de wettelijke bedenktijd opzeggen, laat dit de energieleverancier dan zo snel mogelijk weten. Daarna kun je voor elke willekeurige energieleverancier kiezen, ook jouw oude leverancier.

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Energiecontract opzeggen

Na het verstrijken van de wettelijke bedenktijd gelden de normale regels voor het opzeggen van een contract. Dit betekent dat je in principe de duur van het contract moet uitzitten. Wil je toch erg graag van het contract af? Dan kun je wel opzeggen, maar dan betaal je in de meeste gevallen een overstapboete.

Hoe hoog die overstapboete is, hangt af van jouw energieleverancier en de resterende looptijd van het contract. Je kunt je voorstellen dat hoe langer het contract nog zou duren, hoe hoger de overstapboete is. De leverancier loopt immers de inkomsten van die tijd mis omdat jij niet langer klant bent.

Terug naar het begin

Ook besparen op energiekosten?

Zoveel energieleveranciers met aanbiedingen, acties en cashback deals. Ben je het overzicht kwijtgeraakt? Geen probleem! Onze energie vergelijker zet alle voordelen voor je op een rij.

Zo hoef je alleen nog maar aan te geven wat jij belangrijk vindt. Kies je voor groene stroom, de scherpste prijs of een mooi welkomstkado? De keus is aan jou. Dus wacht niet langer en kijk hoe ook jij kan besparen.

Banner Vergelijk Energieprijzen

Boetes bij overstap

Jouw energieleverancier mag dus een boete in rekening brengen wanneer jij het contract voortijdig beëindigt. De toezichthouder op de energiemarkt, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft hiervoor wel regels opgesteld waaraan de leverancier zich moet houden.

Wanneer de restende looptijd van jouw nieuwe contract korter dan 1,5 jaar is, bedraagt het maximumbedrag boetebedrag 50 euro. Let wel, dit is per soort energie dat je afneemt. Dus neem je gas en elektriciteit af, dan kost dit twee keer vijftig euro.

Wanneer de resterende looptijd 1,5 jaar tot 2 jaar is, dan bedraagt het maximumbedrag 75 euro. Let wel, dit is per soort energie dat je afneemt. Dus neem je gas en elektriciteit af, dan kost dit twee keer vijfenzeventig euro.

Wanneer de resterende looptijd 2 tot 2,5 jaar is, dan bedraagt het maximumbedrag 100 euro. Let wel, dit is per soort energie dat je afneemt. Dus neem je gas en elektriciteit af, dan kost dit twee keer honderd euro.

Wanneer de resterende looptijd meer dan 2,5 jaar is, dan bedraagt het maximumbedrag 125 euro. Let wel, dit is per soort energie dat je afneemt. Dus neem je gas en elektriciteit af, dan kost dit twee keer honderdenvijfentwintig  euro.

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021

Toch de overstap maken?

Deze boete is voor veel mensen reden om niet over te stappen van leverancier. Soms kan het echter toch lonen op over te stappen, aangezien het mogelijk is dat jouw oude leverancier bereid is om (een deel van) de boete voor zijn rekening te nemen. Ook kan het aanbod van de oude leverancier toch zorgen voor financieel voordeel.

Terug naar het begin