Energie vergelijken

Bespaar tot wel 450 euro! Overstappen is gratis en zo geregeld. U hoeft uw huidige energiecontract niet zelf op te zeggen. Dat doet de gekozen energieleverancier voor u na het invullen van het aanvraagformulier op onze site.

EENVOUDIG OVERSTAPPEN NAAR EEN ANDERE ENERGIELEVERANCIER  

T

Vergelijk prijzen en stap over

U heeft 14 dagen bedenktijd

M

Oude contract wordt opgezegd

a

Meterstanden doorgeven

Z

U bent overgestapt

Overstap naar uw oude energieleverancier

Indien U niet tevreden bent met uw nieuwe energieleverancier, bestaan er drie mogelijkheden om een overstap naar uw vorige energieleverancier te regelen:

  1. Er is bij de overstap naar een nieuwe energieleverancier telkens een overstaptermijn van zes tot acht weken. Binnen deze termijn zijn er twee weken opgenomen als zogenaamde wettelijke bedenktijd. Tijdens deze bedenktijd kunt U aangeven aan de nieuwe energieleverancier dat U toch liever niet wilt overstappen.
  2. Indien deze termijn verlopen is, gelden de normale overstapregels. Dit betekent dat U kan overstappen na afloop van de contractueel vastgelegde termijn. Hierbij moet U rekening houden met het feit dat U op tijd opzegt. Dit staat ook in het contract vermeldt.
  3. Indien U een contract van onbepaalde tijd heeft, kan er een boeteclausule optreden indien U gewoon overstapt. Deze clausule kan de leverancier hanteren indien U uw contract openbreekt.

Boetes bij overstap

Uw energieleverancier mag U aldus een boete in rekening brengen, indien u uw contract voortijdig wilt beëindigen. Er is echter een maximum hoogte van de boete vastgesteld door de Autoriteit Financiële Markten. Energieleveranciers moeten zich altijd aan deze maximum boete houden. De volgende bedragen zijn vastgelegd:

  • Indien de restende looptijd van uw nieuwe contract 1,5 jaar is, bedraagt het maximumbedrag 50 euro.
  • Indien de resterende looptijd 1,5 jaar tot twee jaar is, dan bedraagt het maximumbedrag 75 euro.
  • Indien de resterende looptijd twee tot 2,5 jaar is, dan bedraagt het maximumbedrag 100 euro.
  • Indien de resterende looptijd meer dan 2,5 jaar is, dan bedraagt het maximumbedrag 125 euro.

Deze boete is voor veel mensen reden om niet over te stappen van leverancier. Soms kan het echter toch lonen op over te stappen, aangezien het mogelijk is dat uw oude leverancier bereid is om (een deel van) de boete voor zijn rekening te nemen. Ook kan het aanbod van de oude leverancier toch zorgen voor financieel voordeel.