Reddingsplan onderweg voor energiebedrijf DeltaIn provincie Zeeland zijn de overheden bezig met het maken van een reddingsplan voor het in nood verkerende energiebedrijf Delta. De provincie Zeeland is grootaandeelhouder in het bedrijf en wil 150 miljoen euro uittrekken voor de reddingspoging, aldus de Volkskrant. Het waterbedrijf Evides zou als onderpand moeten dienen voor de miljoenenlening.
Het strategisch plan is in handen van de Volkskrant. Hierin zou staan dat herstructurering onvermijdelijk is, volgens de grootaandeelhouder provincie Zeeland. De oorzaak moet hoogstwaarschijnlijk gezocht worden in de lage elektriciteitsprijs. Door de lage prijs maakt het bedrijf verlies op de productie van stroom.

Tijdens het presenteren van het plan hebben de overige 21 aandeelhouders, voornamelijk Zeeuwse gemeenten, te horen gekregen dat ‘de verwachte verliezen van het onderdeel Energie zo groot zijn en naar verwachting zo lang aanhouden dat zij de continuïteit van de onderneming bedreigen’.

Kerncentrale

Delta is eigenaar van de enige kerncentrale in Nederland. In 2033 moet er een half miljard euro beschikbaar zijn voor het ontmantelen van deze centrale. Voor deze ontmanteling is er het zogenoemde amoveringsfonds; hierin wordt jaarlijks verplicht geld gestort door het energiebedrijf. Tot nu toe voldoet het bedrijf aan deze verplichting, maar het is onduidelijk of Delta de komende jaren aan deze betalingsverplichting kan blijven voldoen.

Bron: Nu.nl

Wilt u overstappen van energieleverancier?

Kijk in onze energievergelijker voor alle aanbieders!

Bart van Energie vergelijken