Voordelige energieleverancier vinden

 

Nederland telt bijna 40 verschillende energieleveranciers. Sinds het vrijgeven van de energiemarkt in 2004 zijn er tientallen energieleveranciers bijgekomen. De concurrentie op de energiemarkt is dus groot. En daar kunt u, als consument, van profiteren. Maar hoe vindt u nu een goede, voordelige energieleverancier?

Snel overzicht

In dit woud van aanbieders wilt u natuurlijk snel en gemakkelijk overzicht krijgen. Hiervoor kunt u het best terecht bij een onafhankelijke energievergelijkingssite. Deze heeft geen directe contracten met energieleveranciers, maar zet voor u de beste acties op een rij. Omdat leveranciers heel graag nieuwe klanten willen aantrekken, komen ze vaak met special kortingsacties en welkomstcadeaus. Deze worden vaak aangeboden bij vergelijkingswebsites. Door op tijd over te stappen naar een andere leverancier en goed gebruik te maken van de kortingen kunt u enkele honderden euro’s per jaar besparen op uw energierekening.

Vindt een voordelige energieleverancier in 3 stappen

Niet iedere leverancier is voordelig voor uw situatie. Om een goed advies te krijgen, vult u enkele gegevens in onze energievergelijker

  1. Uw postcode
  2. De grootte van uw huishouden
  3. Uw (geschatte) jaarlijkse energieverbruik

Op basis van die gegevens berekent de energievergelijker binnen enkele seconden de energieleverancier die op dit moment het voordeligst is. U ziet vrijwel direct een compleet overzicht van energieaanbieders, gerangschikt op prijs. De prijzen die u ziet, zijn ook werkelijk de prijzen die u betaalt.

Voordat u overstapt

Ziet u een voordeliger energieleverancier en overweegt u een overstap? Dat kan. Overstappen is in de meeste gevallen zo gepiept. U kiest een nieuwe leverancier uit het overzicht, vult uw gegevens in – en de nieuwe energieaanbieder regelt de rest. Toch raden wij u aan om niet al te snel te gaan. Kijkt u van te voren goed naar uw huidige contract. Heeft u een doorlopend contract? Dan is overstappen in de meeste gevallen geen probleem. Meestal is het contract dan maandelijks opzegbaar.

Heeft u een contract met een einddatum? Dan is het zaak om goed op te letten. U kunt pas overstappen als het contract afloopt. Een overstap duurt gemiddeld zes tot acht weken. Om de overstap soepel te laten verlopen dient u hier rekening mee te houden. Twee maanden voor de einddatum van uw contract kunt u dus al een nieuwe leverancier uitzoeken.

CER-controle

Als u wenst over te stappen naar een nieuwe energieleverancier, dan kan deze nieuwe leverancier een CER-controle doen. CER staat voor Contract Einde Register. Hierin kan de nieuwe leverancier uw huidige contractvorm inzien. Als de einddatum van uw contract nog (lang) niet in zicht is, dat gaat de nieuwe leverancier ervan uit dat u direct wilt overstappen. Dan kan het voorkomen dat u een overstapboete moet betalen. Hoe hoog die boete is, hangt af van de termijn van uw contract. De boete kan oplopen tot 200 euro.

Stapt u over, niet lang voordat uw huidige contract eindigt, dan zorgt de nieuwe leverancier ervoor dat het oude energiecontract naadloos overloopt in het nieuwe contract.

Meer besparingstips

Naast een contract bij een voordelige energieleverancier afsluiten, kunt u zelf ook veel doen om te besparen op uw energierekening. Denk daarbij aan het voorkomen van sluipenergie of kijk naar de mogelijkheden om helemaal klimaatneutraal te wonen!