‘De gaskraan in Groningen moet voor de helft dicht.’ De regering windt er geen doekjes om: het einde van het aardgas-tijdperk is in zicht. Maar wat zijn de alternatieven? Hoe verwarmt u uw huis zonder gebruik van aardgas?

verwarmen zonder gas onafhankelijk van gas

Onafhankelijk worden van gas

Bijna 95% van de huishoudens heeft een gasaansluiting in huis. Onze huizen verwarmen met behulp van aardgas is dan ook de normaalste zaak van de wereld geworden. Toch moeten we van die gedachte af. Hoewel Nederland veel aardgas in de bodem heeft, is deze bron niet onuitputtelijk. Bovendien zal de gaskraan versneld worden dichtgedraaid, om de bevingen in Groningen tegen te gaan. Wat kunt u doen om onafhankelijk te worden van gas?

Een warm huis, zonder gas

Het grootste gedeelte van ons gasverbruik komt voor rekening van de CV-installatie. Bijna de helft van uw energierekening bestaat uit de kosten voor verwarming. Slechts een tiende gaat op aan warm water (bron: Milieu Centraal). Logisch dus dat uw huis verwarmen zonder gebruik van gas één van de eerste zaken is die u kunt aanpakken.

Een goed alternatief voor de gasgestookte HR-ketel is de warmtepomp. Deze werkt op elektriciteit. Eerlijk is eerlijk: de aanschaf van een warmtepomp is een behoorlijke financiële investering. In veel gevallen kunt u echter subsidie krijgen, waardoor u een deel van het aankoopbedrag direct terug krijgt. Daarbij reduceert u uw gasverbruik – en daarmee een deel van uw energienota.

De warmtepomp

De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de HR-ketel. Uw CO2-uitstoot vermindert bijna met de helft. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, uit de bodem of uit grondwater en werkt op elektriciteit. Uw elektriciteitsverbruik zal dus stijgen. Dit zou u kunnen compenseren door zonnepanelen te installeren. Bij de aanschaf van een warmtepomp kunt u kiezen tussen twee varianten:

  1. Een volledig elektrische warmtepomp
  2. Een hybride warmtepomp: deze werkt samen met uw huidige CV-ketel, en gebruikt dus nog altijd wat gas.

onafhankelijk van gas verwarmen zonder gas

Warmtepompboiler

Een volledig elektrische combiwarmtepomp zorgt voor verwarming én voor warm water in keuken en badkamer. Een warmteboiler of zonneboiler zorgt enkel voor warm water.

Als u volledig onafhankelijk wilt worden van gas is de keuze voor een warmtepomp dus waarschijnlijk het beste.

Tot 2021 gelden er subsidieregelingen voor de aanschaf van een warmtepomp. Een goed overzicht van deze subsidies vindt u op de site van de Rijksoverheid.

Eerst isoleren

In alle gevallen geldt: zorg dat uw huis goed geïsoleerd is. Een matig geïsoleerde woning lekt een hoop energie. Zonde! Een warmtepomp werkt het beste bij verwarmen op lage temperaturen. Zorg daarom voor een goede isolatie van dak, vloeren, ramen, alvorens u overstapt naar een warmtepomp of zonneboiler.