Vergelijken van energietarieven

Wat is het beste moment voor het vergelijken van energietarieven? Zodra de herfst haar intrede doet, verschijnen er weer prikkelende reclames van energieleveranciers. De consument voelt de energierekening weer stijgen –en de energiebedrijven haken hier gretig op in.

Maar ook op andere momenten kunt u tarieven vergelijken. Het is aan te bevelen om dit sowieso één keer per jaar te doen. Maar vaker kan natuurlijk ook. De snelste manier om te vergelijken is door deze online tool in te vullen. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt.

Waarom blijven vergelijken?

Zit u al jaren warmpjes bij dezelfde energieleverancier? Dat is fijn! Maar wist u dat energiebedrijven hun vaste klanten nauwelijks belonen? De meeste acties, kortingen en cadeaus gaan naar nieuwe klanten. Het kan dus zomaar zijn dat u al jaren meer betaalt dan nodig is. Het kan dus verstandig zijn om regelmatig de verschillende energietarieven met elkaar te vergelijken.

Regelmatig overstappen

U begrijpt: regelmatig overstappen naar een andere leverancier loont. Een overstap is eenvoudig geregeld. U kiest een leverancier, vult uw persoonsgegevens in – en de nieuwe aanbieder regelt de rest. Het is aan te bevelen om, voordat u overstapt, op een aantal dingen te letten:

  1. Welk contract heeft u nu? Bij een doorlopend contract is overstappen geen probleem. Bij een contract met een vaste einddatum kan een tussentijdse overstap een boete betekenen. Houdt u daarom rekening met de afloop van uw contract en stap op het juiste moment over. Hier leest u meer over overstapboetes en opzegvergoedingen.
  2. Heeft u een installatie (bijvoorbeeld een geiser) gehuurd van de huidige leverancier? Controleert u dan of dit contract ook beëindigd wordt.
  3. Eindnota’s. Op het moment dat een lopend contract stopt, stuurt de huidige leverancier u een eindafrekening. Gedurende het lopende jaar krijgt u dus twee eindnota’s: één tussentijds van uw oude leverancier en één op het eind van het jaar van uw nieuwe leverancier.
  4. Noteert u zelf goed de eindstand. Bij slimme meters wordt de eindstand automatisch afgelezen, maar het kan zeker geen kwaad om deze voor de zekerheid zelf achter de hand te hebben. Zo voorkomt u een eventuele dubbele afrekening.

Onafhankelijke energievergelijker

Tarieven vergelijken van energieleveranciers doet u het best met een onafhankelijke energievergelijker. Energie-vergelijken.net is een onafhankelijke vergelijkingssite. Wij hebben geen contracten met energiebedrijven, waardoor het ons niet uitmaakt voor welke leverancier u kiest.

Deze openlijke concurrentievorm prikkelt de leveranciers om hun meest scherpe aanbiedingen via onze site te promoten. Wij krijgen regelmatig nieuwe acties aangeleverd door energieleveranciers. Deze delen wij met u. Hierdoor is een overstap via ons vaak goedkoper dan wanneer u het contract rechtstreeks bij de leverancier afsluit.

Benieuwd wat u kunt besparen? Ga direct naar de onafhankelijke energievergelijker.