Invullen Energievergelijker – Stap 2b – gebruiksindicatie invullen

Het invullen van onze energievergelijker doet u in 4 simpele stappen. Graag lichten we elke stap kort toe, zodat overstappen van energieleverancier nóg sneller en makkelijker gaat.

Stap 2b: gebruiksindicatie invullen
In deze stap van de vergelijker wordt gekeken naar uw gezinssamenstelling en het verbruik op jaarbasis. Uw energieverbruik is nodig om uit te rekenen wat voor u de goedkoopste leverancier is. Zie in de vergelijker bij dit onderdeel ook het vraagtekentje voor een korte uitleg.

Gezinssamenstelling en verbruik
Kies in de vergelijker de gezinssamenstelling die het meest overeenkomt met het aantal mensen in uw eigen huishouden. U ziet dat wanneer u een keuze maakt, de getallen in de vakjes ‘Elektriciteitsverbruik’ en ‘Gasverbruik’ automatisch verspringen. Deze getallen zijn namelijk gebaseerd op het gemiddelde verbruik van de door u gekozen gezinssamenstelling. Weet u uw precieze verbruik? Pas dan de getallen in de vakjes aan. Als u uw verbruik niet precies weet, kies dan wel altijd de juiste samenstelling van uw huishouden. U kunt dan vergelijken met de gemiddelden.

Invullen en vergelijken
Het is altijd het beste uw verbruik en gezinssamenstelling zo precies mogelijk in te vullen voor een zo optimaal mogelijk vergelijking van aanbieders. Echter, het is geen probleem als u uw verbruik niet precies weet. Dit zal vooral gelden als u gaat verhuizen naar een nieuwe woning. Ook met de gemiddelden kunt u prima vergelijken en vaststellen welke aanbieder voor u het goedkoopst is. De bedragen die uiteindelijk getoond worden, zijn namelijk een indicatie. Dit is niet precies wat u gaat betalen. Als u besluit met één van de aanbieders in zee te gaan, krijgt u van hen een offerte met daarin een voorschot van uw maandbedrag.

Voorschot maandbedrag
Het maandelijkse voorschot is gebaseerd op het adres van de woning en het gemiddelde verbruik van de afgelopen 3 tot 5 jaar in die woning. Als u vergelijkt voor uw huidige woning en u woont er al enkele jaren, weet u precies wat u verbruikt. Het voorschot zal dan vrij goed aansluiten op de bedragen in de vergelijker. Verhuist u naar een nieuwe woning, dan is het mogelijk dat u op een wat ander maandbedrag uitkomt dan vermeld in de vergelijker. U rekende immers met gemiddelden.

Uw maandbedrag aanpassen
Als u uw nieuwe woning betrekt en daar energie gaat verbruiken, kan het zijn dat uw maandelijkse voorschot op termijn hoger of lager uitvalt. Misschien bent u simpelweg wat zuiniger dan de vorige bewoners. Ook zaken als isolatie van de woning hebben invloed op het energieverbruik en dus op uw maandbedrag. In de online omgeving van uw aanbieder kunt u uw verbruik bijhouden en op basis daarvan uw maandbedrag aanpassen. Het is dus belangrijk om u te realiseren dat het aanvankelijke voorschot niet alles zegt. U betaalt namelijk altijd precies voor wat u verbruikt heeft.

Alleen stroom of gas afnemen
U kunt er ook voor kiezen om bij een aanbieder alleen gas of alleen stroom af te nemen. Vink in dat geval in de vergelijker de daarvoor bestemde vakjes aan. Wel is het zo dat het vaak voordeliger is om zowel gas als stroom bij dezelfde aanbieder af te nemen. Als uw huis voorzien is van stadsverwarming kunt u ook het vakje ‘Geen gas / stadswarmte’ aanvinken.

Energievergelijker: hoe in te vullen?
Klik hier om terug te gaan naar de basisinformatie over het invullen van de energievergelijker.