Banner Energie Vergelijken

Wat is een overstapboete?

Een overstap boete is hetzelfde als een opzegvergoeding. Het is het bedrag dat je aan jouw energieleverancier moet betalen wanneer je voortijdig je energiecontract wil beëindigen. Niet elke leverancier hanteert overigens een overstap boete. Ook kan de hoogte per leverancier verschillen. Kijk daarom eerst goed naar jouw huidige contract als je een overstap van energieleverancier overweegt.

Inhoud van het artikel:
Wanneer is er een overstap boete?
Wat kost een overstap boete?
Bedenktijd na overstappen

Aanbiedingen en Acties Energie Vergelijken

Wanneer is er een overstap boete?

Een overstap boete komt alleen voor bij contracten met een vaste looptijd. Wanneer je een energiecontract afsluit, kun je kiezen voor een 1 tot maximaal 5-jarig contract. Tijdens deze periode kan er sprake zijn van een opzegboete.

De boete betaal je omdat de energieleverancier verwachtte dat jij een bepaalde tijd klant zou blijven. Nu je het contract niet wil uitzitten, maar er eerder een einde aan wil maken, betekent dat lagere opbrengsten voor de leverancier. Je zou immers nog een tijdje klant blijven en nu niet meer. Om een deel van die “kosten” of verminderde opbrengsten te compenseren, moet je dus de boete betalen.

Na het verstrijken van de termijn van het vaste contract gaat deze automatisch over in een contract voor onbepaalde tijd. Dan is er geen overstap boete meer en kun je kosteloos opzeggen met een maximale opzegtermijn van 1 maand. Dan mag je dus kosteloos overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Benieuwd wat jij kunt besparen? Doe de test en ontdek het zelf!

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Ook besparen op energiekosten?

Zoveel energieleveranciers met aanbiedingen, acties en cashback deals. Ben je het overzicht kwijtgeraakt? Geen probleem! Onze energie vergelijker zet alle voordelen voor je op een rij.

Zo hoef je alleen nog maar aan te geven wat jij belangrijk vindt. Kies je voor groene stroom, de scherpste prijs of een mooi welkomstkado? De keus is aan jou. Dus wacht niet langer en kijk hoe ook jij kan besparen.

Banner Vergelijk Energieprijzen

Wat kost een overstap boete?

De hoogte van de overstap boete hangt af van resterende tijd van het contract dat opgezegd wordt. Hoe langer het contract eigenlijk nog zou duren, hoe hoger de opzegboete. De overstap boetes variëren in hoogte tussen de € 50 en € 250. Laat je hierdoor echter niet afschrikken. Soms kan een overstap veel meer dan opleveren dat dit bedrag. Ook kan het zijn dat de nieuwe leverancier de boete voor zijn rekening wil nemen, dan loont het helemaal om het contract open te breken.

Dit zijn de maximale opzegboetes:

De resterende looptijd van het contract is 1,5 jaar of minder: € 50

De resterende looptijd van het contract ligt tussen de 1,5 en 2 jaar: € 75

De resterende looptijd van het contract ligt tussen de 2 en 2,5 jaar: € 100

De resterende looptijd van het contract is langer dan 2 jaar: € 125

Let op: Dit zijn de opzegboetes per soort energie die je afneemt. Neem je stroom en gas af bij een leverancier en wil je voor beide overstappen, dan betaal je twee keer de opzegvergoeding.

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021

Bedenktijd na overstappen

Nadat je bent overgestapt heb je wettelijk gezien nog een bedenktijd. Per 1 augustus 2014 is de bedenktijd voor het afsluiten van een energiecontract via internet vastgesteld op 14 kalenderdagen. Let op: het gaat hier dus om 14 kalenderdagen. Dit betekent dat weekenden en feestdagen worden meegeteld.

De bedenktijd gaat in vanaf het moment dat je de bevestiging per mail hebt ontvangen. Wanneer je de bevestiging per post hebt gekregen, start de wettelijke bedenktijd met ingang van de dagtekening van de brief.

Stap vandaag nog over en profiteer direct van gunstige tarieven!

Terug naar het begin