Energie vergelijken

Bespaar tot wel 450 euro! Overstappen is gratis en zo geregeld. U hoeft uw huidige energiecontract niet zelf op te zeggen. Dat doet de gekozen energieleverancier voor u na het invullen van het aanvraagformulier op onze site.

EENVOUDIG OVERSTAPPEN NAAR EEN ANDERE ENERGIELEVERANCIER 
T

Vergelijk prijzen en stap over

U heeft 14 dagen bedenktijd

M

Oude contract wordt opgezegd

a

Meterstanden doorgeven

Z

U bent overgestapt

groene energie

Eén op de drie huishoudens in Nederland gebruikt groene energie. Steeds meer consumenten willen op deze manier hun steentje bijdragen aan het milieu. In dit artikel vind je meer informatie over wat groene stroom precies is en wanneer overstappen op groene energie aan te raden is.

Wat is groene energie?

Groene energie is de tegenhanger van grijze energie. Waar groen synoniem staat voor milieuvriendelijk staat grijs voor milieubelastend. Voor het opwekken van grijze energie worden bijvoorbeeld fossiele brandstoffen, zoals aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool gebruikt. Bij het productieproces van deze grijze energie komt CO2 vrij dat zorgt voor opwarming van de aarde. Kernenergie is ook een vorm van grijze energie. Kernenergie is slecht voor het milieu omdat er radioactief kernafval geproduceerd wordt. Groene energie wordt op een duurzame manier opgewekt die minder belastend is voor het milieu. Zo ontstaat bij de productie van groene energie geen kernafval en komt er geen CO2 vrij.

Verschil tussen groene stroom en grijze stroom

Grijze stroom is elektriciteit die in kolengestookte, oliegestookte of aardgasgestookte centrales wordt opgewekt. Bij de productie van deze stroom komt onder andere CO2 vrij. Dit is een schadelijk gas met een grote invloed op ons milieu, ons klimaat en onze lucht. Hierdoor stappen steeds meer mensen over op andere manieren om elektriciteit op te wekken. Dit wordt groene stroom genoemd.

Deze stroom wordt opgewekt uit alternatieve oftewel duurzame energiebronnen. Deze bronnen zijn duurzaam, omdat ze nooit zullen opraken. Het gaat hier over windenergie, waterkracht, zonne-energie, getijde energie, biomassa en aardwarmte.

De elektriciteit wordt opgewerkt uit zonnepanelen, windmolens, getijden, aardwarmte-installaties, waterkrachtcentrales en door biomassa. Tegenwoordig kan men zelfs dierlijk mest omzetten in groen gas door biomassa te laten gisten. Eén van de grote voordelen van deze stroom is het feit dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij de opwekking ervan. Dit zorgt uiteindelijk voor onder andere beter luchtkwaliteit.

Doelstellingen rond groene energie

De Europese Unie wilt in 2050 minstens 50% van alle verbruikte energie opwekken uit duurzame energie. In sommige landen – zoals Duitsland – verloopt dit echter aan een sneller tempo. Zij willen rond 2030 voor 100% aan duurzame energie gebruiken. Hiervoor zijn uiteraard grote veranderingen en kosten verbonden, waardoor het langer zou kunnen duren.

Ieder huis, flat, wijk of dorp kan een zelfstandig producent van groene energie worden, door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Zo zijn er steeds meer groepsaankopen voor groene energie te vinden. Groene stroom zorgt daarnaast ook voor een nieuwe vorm van werkgelegenheid, omdat er bijvoorbeeld mensen nodig zijn om deze zonnepanelen te plaatsen.

Als conclusie kunnen wij stellen dat groene stroom in de toekomst steeds populairder zal worden, wat zowel voor het milieu als voor de werkgelegenheid een positieve evolutie is!