Banner Energie Vergelijken

Waarom groene energie?

Eén op de drie huishoudens in Nederland gebruikt groene energie. Steeds meer consumenten willen op deze manier hun steentje bijdragen aan het milieu. In dit artikel vind je meer informatie over wat groene stroom precies is en wanneer overstappen op groene energie raadzaam is.

Inhoud van het artikel:
Wat is groene energie?
Wat is grijze energie?
Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom
Doelstellingen rond groene energie

Aanbiedingen en Acties Energie Vergelijken

Wat is groene energie?

Groene energie is elke vorm van energie die op een duurzame manier geproduceerd wordt. Bij groene energie kun je denken aan zonnepanelen, windmolens, biomassa, aardwarmte of waterkracht. Duurzaam is in deze dus een breed begrip. We bedoelen hiermee dat de opwekking hiervan minder belastend is voor de aarde, maar het betekent niet dat er helemaal geen belasting is voor mens of milieu. Bij sommige energieleveranciers kun je daarom zelf kiezen welk soort groene energie je wil afnemen.

Terug naar het begin

Wat is grijze energie?

Groene energie is de tegenhanger van grijze energie. Waar groen synoniem staat voor milieuvriendelijk staat grijs voor milieubelastend. Voor het opwekken van grijze energie worden bijvoorbeeld fossiele brandstoffen, zoals aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool gebruikt. Bij het productieproces van deze grijze energie komt CO2 vrij dat zorgt voor opwarming van de aarde. Kernenergie is ook een vorm van grijze energie. Kernenergie is slecht voor het milieu omdat er radioactief kernafval geproduceerd wordt. Groene energie wordt op een duurzame manier opgewekt die minder belastend is voor het milieu. Zo ontstaat bij de productie van groene energie geen kernafval en komt er geen CO2 vrij.

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Ook besparen op energiekosten?

Zoveel energieleveranciers met aanbiedingen, acties en cashback deals. Ben je het overzicht kwijtgeraakt? Geen probleem! Onze energie vergelijker zet alle voordelen voor je op een rij.

Zo hoef je alleen nog maar aan te geven wat jij belangrijk vindt. Kies je voor groene stroom, de scherpste prijs of een mooi welkomstkado? De keus is aan jou. Dus wacht niet langer en kijk hoe ook jij kan besparen.

Banner Vergelijk Energieprijzen

WAT IS HET VERSCHIL?

Grijze stroom is elektriciteit die in kolengestookte, oliegestookte of aardgasgestookte centrales wordt opgewekt. Bij de productie van deze stroom komt onder andere CO2 vrij. Dit is een schadelijk gas met een grote invloed op ons milieu, ons klimaat en onze lucht. Hierdoor stappen steeds meer mensen over op andere manieren om elektriciteit op te wekken. Dit wordt groene stroom genoemd.

Deze stroom wordt opgewekt uit alternatieve oftewel duurzame energiebronnen. Deze bronnen zijn duurzaam, omdat ze nooit zullen opraken. Het gaat hier over windenergie, waterkracht, zonne-energie, getijde energie, biomassa en aardwarmte.

De elektriciteit wordt opgewerkt uit zonnepanelen, windmolens, getijden, aardwarmte-installaties, waterkrachtcentrales en door biomassa. Tegenwoordig kan men zelfs dierlijk mest omzetten in groen gas door biomassa te laten gisten. Eén van de grote voordelen van deze stroom is het feit dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij de opwekking ervan. Dit zorgt uiteindelijk voor onder andere betere luchtkwaliteit.

Terug naar het begin

Doelstellingen groene energie

De Europese Unie wilt in 2050 minstens 50% van alle verbruikte energie opwekken uit duurzame energie. In sommige landen – zoals Duitsland – verloopt dit echter aan een sneller tempo. Zij willen rond 2030 voor 100% aan duurzame energie gebruiken. Hiervoor zijn uiteraard grote veranderingen en kosten verbonden, waardoor het langer zou kunnen duren.

Ieder huis, flat, wijk of dorp kan een zelfstandig producent van groene energie worden, door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Zo zijn er steeds meer groepsaankopen voor groene energie te vinden. Groene stroom zorgt daarnaast ook voor een nieuwe vorm van werkgelegenheid, omdat er bijvoorbeeld mensen nodig zijn om deze zonnepanelen te plaatsen.

Als conclusie kunnen wij stellen dat groene stroom in de toekomst steeds populairder zal worden, wat zowel voor het milieu als voor de werkgelegenheid een positieve evolutie is!

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021