Banner Energie Vergelijken

Wat is een voorschotnota?

Jouw energieleverancier heeft geen glazen bol waarmee hij vooraf al precies weet hoeveel elektriciteit en gas jij tijdens de contractperiode gaat verbruiken. Daarom wordt er een schatting gemaakt. Bijvoorbeeld op basis van hoeveel energie je vorig jaar gebruikt hebt. Dit levert een bedrag op dat je maandelijks betaalt en dit noemen we voorschotnota. Onderstaand lees je er alles over.

Inhoud van het artikel:

Waarom krijg ik een voorschotnota?
Mijn voorschotnota klopt niet

Aanbiedingen en Acties Energie Vergelijken

Waarom krijg ik een voorschotnota?

Hoewel niet de gehele energierekening uit variabele kosten bestaat, is de uiteindelijke hoogte toch afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt hebt. De totale kosten zijn dus pas na afloop van de contractperiode bekend. Om te voorkomen dat je dan ineens een groot bedrag moet ophoesten, betaal je elke maand al een deel hiervan vooruit.

De hoogte van dat maandbedrag wordt vooraf ingeschat. Je geeft hiervoor zelf op wat je de voorgaande periode verbruikt hebt. Ook al is dat bij een andere energieleverancier geweest. Uiteraard is dit een inschatting, die geen 100% zekerheid geeft over je uiteindelijke verbruik.

Verhuis je naar een nieuwbouwwoning? Dan maakt de energieleverancier ook een inschatting van jouw verbruik op basis van de technische specificaties van je nieuwe huis. Je kunt daarbij denken aan bouwtechnische elementen zoals de oppervlakte en de isolatie van de nieuwbouwwoning.

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Mijn voorschotnota klopt niet

Een extreem koude winter of heel warme zomer kunnen voor een hoger verbruik zorgen. Maar ook de verandering van je gezinssituatie of de aanschaf van nieuwe apparaten kunnen je verbruik verhogen of verlagen ten opzichte van de vorige periode.

Het kan dus voorkomen dat het maandbedrag dat je vooruit betaalt te hoog of te laag is ingeschat. Je kunt dan het beste contact opnemen met je energieleverancier en vragen om aanpassing van het bedrag.

Let wel, of de energieleverancier hieraan wil meewerken, verschilt per aanbieder. Bij sommigen kun je het bedrag op elk gewenst moment zelf aanpassen in een verbruiksmanagers app.

Bij anderen moet je contact opnemen met de klantenservice en aantonen dat het bedrag echt niet goed is ingeschat. Het bedrag verhogen gaat overigens meestal eenvoudig, maar het bedrag verlagen is soms wat lastiger.

Belangrijk om te weten is dat je nooit geld kwijt kan raken door een verkeerde voorschotnota.

Nadat je een jaar lang elke maand de voorschotnota hebt betaald, wordt de eindafrekening opgemaakt. Je geeft hiervoor zelf de meterstanden door of die worden automatisch uitgelezen als je een slimme meter hebt.

Jouw totale verbruik geeft nu een totaalbedrag dat voor het jaar betaald moet worden. Alle bedragen die je via de voorschotnota’s al betaald hebt gedurende het jaar worden van dit bedrag afgetrokken.

Heb je meer vooruit betaald dan je verbruikt hebt? Dan krijg je het positieve verschil teruggestort. Heb je meer verbruikt dat vooraf was ingeschat? Dan moet je het negatieve verschil nog betalen.

De energieleverancier informeert je hierover via de eindafrekening. Je hoeft de rekensom dus niet zelf te maken. Wil je meer weten over hoe de eindafrekening eruit ziet, lees dan dit artikel.

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021