Banner Energie Vergelijken

Verhuizen en energie

Ga je verhuizen en vraag je je af hoe een en ander geregeld is rond de energielevering op dit nieuwe adres? In dit artikel beantwoorden we een aantal veelvoorkomende vragen rondom verhuizingen en energielevering.

Inhoud van het artikel:
Wat gebeurt er bij het te laat doorgeven van verhuizingen
Wat gebeurt er als de meterstanden verkeerd doorgegeven worden?
Stopt mijn energiecontract automatisch als ik verhuis?
Wat als mijn oude woning nog niet verkocht is?
Houd ik dezelfde netbeheerder of kan ik die zelf kiezen?

Aanbiedingen en Acties Energie Vergelijken

Wat gebeurt er bij het te laat doorgeven van verhuizingen?

Het is verstandig om al voor dat je verhuist ook de verhuizing van je energiecontract te regelen. Is het niet gelukt jouw verhuizing binnen twee weken door te geven, dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met jouw energieleverancier. Dit om te voorkomen dat het contract op je oude adres doorloopt en je dus onnodig kosten maakt voor een woning waar je niet meer bent. Ook wil je natuurlijk vanaf het moment dat je verhuist gebruik kunnen maken van elektriciteit en gas.

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Wat gebeurt er als de meterstanden verkeerd worden doorgegeven?

Het is mogelijk dat de meterstanden die de oude bewoner opgeeft niet hetzelfde zijn als de meterstanden die de nieuwe bewoner opgeeft. De energieleverancier zal dan meestal inschatten wat de meterstanden ongeveer zijn en op basis hiervan een eindafrekening opstellen.

Wanneer de meterstanden heel erg van elkaar verschillen, kan de energieleverancier een onafhankelijke partij inschakelen om de meterstanden te controleren. De kosten hiervan komen voor rekening van de nieuwe bewoner.

Kleine kanttekening bij de bovenstaande tekst is dat de meeste woningen tegenwoordig een slimme meter hebben, die de meterstanden automatisch uitleest en doorstuurt aan de leverancier. Problemen zoals bovenstaand beschreven, zijn daarmee verleden tijd.

Terug naar het begin

Verhuizingen

Ook besparen op energiekosten?

Zoveel energieleveranciers met aanbiedingen, acties en cashback deals. Ben je het overzicht kwijtgeraakt? Geen probleem! Onze energie vergelijker zet alle voordelen voor je op een rij.

Zo hoef je alleen nog maar aan te geven wat jij belangrijk vindt. Kies je voor groene stroom, de scherpste prijs of een mooi welkomstkado? De keus is aan jou. Dus wacht niet langer en kijk hoe ook jij kan besparen.

Banner Vergelijk Energieprijzen

Stopt mijn energiecontract automatisch als ik verhuis?

Een energiecontract is niet adres gebonden, maar persoonsgebonden. Dit betekent dat jouw energiecontract dus gewoon blijft bestaan als je verhuist naar een ander adres. Wanneer je tijdig de adreswijziging aan jouw leverancier doorgeeft, zal je energielevering op het nieuwe adres doorlopen.

Je kunt ook niet zomaar jouw energiecontract verbreken bij een verhuizing. Wanneer je dit wel doet, gelden de normale regels en kan een opzegboete in rekening gebracht worden voor het voortijdige beëindigen van het contract. Verhuizingen zijn dus geen reden voor het kosteloos beëindigen van het contract.

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021

Wat als mijn ‘oude’ woning nog niet verkocht is?

Je hebt verschillende mogelijkheden als jouw oude woning nog niet verkocht is en je wel al verhuist bent naar een nieuwe woning.

Meestal heb je nog wel energie nodig op het oude adres. In dat geval kun je jouw huidige energieleverancier vragen om zowel energie op het oude adres te leveren en ook op het nieuwe adres. Je hebt dan tijdelijk een energiecontract met twee leveringsadressen.

Wanneer jouw huidige contract opzegbaar is, kun je ook een nieuw contract afsluiten voor het nieuwe adres. Jouw oude contract op het oude adres laat je dan doorlopen totdat het huis verkocht is.

En als laatste optie kun je het oude adres natuurlijk ook afsluiten van energie. Wanneer je het niet nodig vindt om op het oude adres nog energie te gebruiken, dan verhuis je je contract mee of zeg je het op. Houd er dan wel rekening mee dat het licht en de verwarming dan niet langer werkt, hetgeen lastig kan zijn bij de verkoop van je huis. Het is dan ook geen optie die we je zouden aanraden.

Terug naar het begin

Houd ik dezelfde netbeheerder of kan ik die zelf kiezen?

Een netwerkbeheerder kun je niet zelf kiezen, maar wordt bepaald door waar je woont. De netbeheerder zorgt voor veilig en continu transport van gas en/of elektriciteit. De netbeheerder verder ook nog  verantwoordelijk voor het onderhoud en de uitbreiding van het energienet, inclusief de aansluitingen daarop.

Je hoeft je verhuizing niet door te geven aan de netbeheerder. Wanneer jij jouw verhuizing aan jouw energieleverancier hebt doorgegeven, stelt die de netbeheerder daar automatisch van op de hoogte.

Op de pagina eancodeboek.nl vind je gemakkelijk onder welke netbeheerder jouw nieuwe woning valt.

Terug naar het begin