Banner Energie Vergelijken

Vastrecht, wat is dat?

Op de jaarlijkse eindafrekening van jouw energieleverancier staan allerlei kosten. Een daarvan heeft de omschrijving vastrecht. Wil je weten waarvoor je betaalt en of het bedrag klopt? Lees dan verder.

Wat is vastrecht
Essent Maadnactie Mei 2021

Wat is vastrecht?

Vastrecht is een verzamelnaam voor de vaste kosten die elke aansluiting moet betalen voor het transport en de levering van energie. Wanneer je dus zowel een gasaansluiting als ook een elektriciteitsaansluiting hebt, dan betaal je tweemaal vastrecht. Eenmaal voor elke soort aansluiting.

Van de opbrengsten van het vastrecht beheert de energieleverancier jouw aansluiting en het transport van de energie naar jouw huis.

Anders dan je misschien zou verwachten is de energieleverancier namelijk meestal geen eigenaar van de toevoerleidingen. Voor het gebruik van deze leidingen betaalt de energieleverancier ook een vast bedrag aan de netbeheerder. Het is de netbeheerder die eigenaar is van deze leidingen.

Wanneer je wisselt van energieleverancier verandert er dus niets aan de leidingen. Ook de kwaliteit van de energie is niet afhankelijk van de leverende energiemaatschappij. Je ontvangt de energie enkel van een ander bedrijf en je ontvangt dus een andere rekening.

Wil je meer weten over de andere elementen van jouw energierekening? Lees dan ook de uitleg van jouw energierekening. In dit artikel wordt elk onderdeel van de energienota tot in detail uitgelegd. 

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021

Kan ik besparen op de kosten van vastrecht?

Je betaalt vastrecht kosten voor de kosten die energieleveranciers aan de netbeheerders betalen voor het gebruik van hun netwerk aan leidingen. Deze netbeheerders zijn monopolisten. Dat wil zeggen dat slechts enkele partijen de markt beheersen en er geen sprake is van concurrentie.

Nederland kent vijf soorten netbeheerders van het energienetwerk:

  • de regionale elektriciteitsnetbeheerders
  • de landelijke elektriciteitsnetbeheerder (TenneT)
  • de regionale gasnetbeheerders
  • de landelijke gasnetbeheerder (GTS)
  • de netbeheerder voor het net op zee (TenneT)

Elke netbeheerder beheert een vast gebied aan leidingen. Dit verandert niet. Dit maakt hen monopolisten en die zouden hogere kosten kunnen maken dan nodig is.

Ook zouden ze daardoor hogere tarieven kunnen doorberekenen aan hun klanten. Die kunnen immers geen andere keuze maken.  De ACM bepaalt daarom hoeveel elke netbeheerder voor deze diensten maximaal bij consumenten en bedrijven in rekening mag brengen.

De hoogte van het vastrecht wordt bepaald door de grootte van een aansluiting. Bedrijven zijn vaak grootverbruikers. Zij betalen dan ook een hoger vastrecht dan particulieren.

Besparen op de kosten van vastrecht is dus helaas niet mogelijk, die zijn bij elke leverancier even hoog.

Overstappen kan echter nog steeds een lagere energierekening opleveren. De verbruikstarieven van elektriciteit en gas zijn namelijk niet bij elke energieleverancier hetzelfde.

    Terug naar het begin