Banner Energie Vergelijken

Vastrecht: wat is dat?

vastrecht

Vastrecht wordt door iedere energieleverancier in rekening gebracht, voor zowel uw elektriciteit als voor uw gas. Hierdoor betaalt U kosten als administratie, de aanleg van het netwerk en het gebruik van de meter van uw netbeheerder of leverancier. Het zijn de vaste kosten die nodig zijn voor het transport en de levering van energie. U betaalt dit bedrag altijd, ongeacht uw gebruik. Het is aldus een vastgesteld bedrag en een vast recht dat voor iedere gebruiker hetzelfde is. Het bedrag voor gas en stroom kan echter wel weer van elkaar verschillen. Het vastrecht ligt meestal tussen de €20,- tot €80,- per product per jaar.

Vastrecht: tips

In uw rekening wordt vastrecht vermeld als een eenmalig jaarbedrag oftewel als maandbedrag. Zowel de regeling als het bedrag verschilt per leverancier. Indien U wil overstappen naar een andere leverancier, is het aldus van belang dat Uw ook naar het vastrecht kijkt. Zo komt het voor dat aanbieders U lokken met een laag vast recht gedurende het eerste jaar. Dit verhogen zij echter vaak na dit eerste jaar. Hierdoor is deze lagere prijs slechts tijdelijk van toepassing. Het is hierdoor altijd slim om de verschillende bedragen voor het vastrecht van de energieleveranciers te vergelijken, vooraleer U de overstap naar een nieuwe leverancier maakt. Om na te gaan welk energiecontract het voordeligst is, moet u naar de totale jaarkosten kijken. Hierdoor kijkt U zowel naar de variabele kosten door uw verbruik, als naar de kosten die samenhangen met het vast recht van uw energieleverancier.

Netbeheerkosten

Daarnaast betaalt U netbeheerkosten. Dit zijn alle kosten die te maken hebben met de levering van uw elektriciteit en aldus het transport van energie naar uw adres. Ook dit is een vast onderdeel van uw energierekening. De kosten kunnen verschillen indien U zou verhuizen naar een andere regio.

2021 April Mobiel Maandaanbieding Budget Energie
2021 April Mobiel Cashback Actie Eneco