Banner Energie Vergelijken

Twee energierekeningen, klopt dat?

Twee energierekeningen op de mat, betaal je dan dubbel? Soms klopt het dat je van verschillende leveranciers een rekening krijgt, maar niet altijd. Je wil niet dubbel betalen, dus als je zeker wil weten dat het klopt dat je twee energierekening hebt gekregen, lees dan verder.

Aanbiedingen en Acties Energie Vergelijken

Twee energieleveranciers

Iets dat veel mensen niet weten, is dat je niet alle energie van dezelfde energieleverancier hoeft af te nemen. Je kunt dus voor gas een andere leverancier hebben dan voor elektriciteit. Wanneer je 2 energieleveranciers hebt, dan zal je ook altijd twee energierekeningen ontvangen. Eentje voor de kosten van jouw gasverbruik en eentje voor de afgenomen elektriciteit.

Aan het begin van de contractperiode maak je samen met de energieleverancier een schatting van jouw verwachte energiegebruik. Dit levert een maandbedrag op. Dit bedrag betaal je elke maand als voorschot. Na een jaar geef je de meterstanden door of worden deze automatisch uitgelezen als je een slimme meter hebt. Daarna maakt de energieleverancier een eindafrekening op.

Een positief verschil tussen de maandbedragen die je al betaald hebt en de kosten van jouw werkelijke verbruik ontvang je terug van de energieleverancier. Heb je meer verbruikt dan je verwacht had, dan moet je dit verschil bijbetalen

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Recent overgestapt

Ben je net gewisseld van energieleverancier dan kan het zijn dat je tegelijkertijd aan twee verschillende energieleveranciers een betaling moet doen. Let wel, overstappen naar een andere leverancier betekent niet dat je dan twee eindafrekeningen ontvangt.

Bij de overstap naar een andere leverancier ontvang je van de oude leverancier een eindafrekening. Samen met de nieuwe energieleverancier maak je een inschatting van jouw verwachte jaarverbruik. Vaak is de eindafrekening van de vorige leverancier hiervoor een goede graadmeter. Dit levert een maandbedrag op dat je aan de nieuwe leverancier betaalt. Bij overstappen van de ene naar de andere energieleverancier levert dit dus nooit twee eindafrekeningen op.

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021

Teruglevering opgewekte energie

Wanneer je zelf energie opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, dan maakt de energieleverancier hier ook een eindafrekening van. Het kan zijn dat je hierdoor twee energierekeningen ontvangt. De ene rekening is voor het verbruik en de andere voor de opwekking van de energie. Vaak worden de opbrengsten van de kosten afgetrokken.  We noemen dit salderen.

Hoewel je dus mogelijk twee energierekeningen ontvangt, hoef je er maar 1 te betalen. Dit is de zogenaamde eindafrekening, die de kosten van het verbruik bevat. Wanneer je de betaalde voorschotten te laag waren ingeschat, moet je het verschil bijbetalen. De nota van de opgewekte energie wordt afgetrokken van de kosten of de opbrengsten worden aan je uitbetaald.

Terug naar het begin

Dubbel betalen

Ontvang je twee energierekeningen, maar heb je maar 1 leverancier voor zowel gas als elektriciteit en lever je niet terug aan het netwerk? Dan gaat er iets mis. Betaal niet zomaar, maar neem contact op met de betreffende energieleveranciers.

Terug naar het begin