salderen

Salderen: hoe doe ik dit?

Zonnepanelen zijn steeds meer in het straatbeeld te zien. Hierdoor kunt U zelf een deel van uw elektriciteit opwekken. Eén van de nadelen is het feit dat U soms meer energie opwekt dan U zelf verbruikt, wanneer de zon veel schijnt. Hierbij kan salderen de oplossen zijn, aangezien U hierdoor de overtollige energie aan uw energiemaatschappij kunt leveren. Soms zijn er echter periodes waarin de zon nauwelijks schijnt, waardoor U meer verbruikt dan U zelf opwerkt. Deze energie wordt op zijn beurt weer geleverd door uw energiegebruik. U moet de elektriciteit via dezelfde aansluiting terugleveren als waarmee de leverancier u elektriciteit levert.

Op uw energierekening wordt vermeld hoeveel energie in kWh U gekregen heeft van uw energieleverancier. Hier wordt de energie die U hebt teruggeleverd afgetrokken. Het maken van deze aftreksom heet salderen. U krijgt aldus dezelfde prijs per geleverde kWh als U betaalt aan de energieleverancier voor een kWh. Hierbij moet U wel rekening houden dat er een verschil bestaat tussen de bedragen, aangezien U wel BTW en energiebelasting moet betalen over uw teruggeleverde energie.

Niet alle energie die U teruglevert wordt meegeteld in deze som. Er is namelijk een salderingsgrens vastgesteld. Dit is de hoeveelheid energie die U van het energiebedrijf geleverd hebt gekregen. Deze hoeveelheid is terug te vinden op uw energierekening.  Indien U meer levert dan uw energiebedrijf levert, kunt U een terugleververgoeding krijgen. Dit bedrag wordt door uw energieleverancier bepaald.

Salderen: tips

Energiemaatschappijen mogen het salderen niet weigeren, aangezien het wettelijk verplicht is. U kan bij de aanschaf van uw zonnepanelen een slimme meter laten installeren. Deze kan alle handelingen rond het salderen verrichten. Daarbij is het slim om telkens uw standen te registreren, om zo zicht te krijgen op het verloop van uw energieverbruik. Hierdoor weet U na een zomer hoeveel uw zonnepanelen extra hebben opgeleverd.