Banner Energie Vergelijken

Wat is salderen?

Salderen is een onderdeel van zelf energie opwekken. Zonnepanelen worden steeds  populairder. De elektriciteit die je opwekt, kun je zelf gebruiken. Maar op zonnige dagen wek je waarschijnlijk meer energie op dan je verbruikt. Het overschot kun je dan terug leveren aan het energienetwerk. Hiervoor ontvang je een vergoeding van de energieleverancier. Aan het einde van het jaar wordt de balans opgemaakt. Moet je bijbetalen of krijg je geld terug? Dit noemen we salderen. Wil je weten hoe dat werkt? Lees dan verder.

Aanbiedingen en Acties Energie Vergelijken

Wat is terugleveren?

Wanneer je zelf energie opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, dan gebruik je deze energie in principe zelf. Dat kan natuurlijk niet altijd. Op donkere dagen in de winter gebruik je waarschijnlijk meer elektriciteit voor lampen en de verwarming, maar de zon opbrengsten zijn dan waarschijnlijk het laagst. Je koopt dat elektriciteit van de energieleverancier.

Op een zonnige dag in de zomer wek je mogelijk meer energie op dan je op dat moment gebruikt. Je hebt dan een overschot aan energie. Normaliter heb je niet zelf een mogelijkheid in huis om deze energie tijdelijk op te slaan.  Dit is het moment van terugleveren. De opgewekte energie gaat via dezelfde leidingen naar de energieleverancier. Een zogenaamde teruglevering.

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Hoe werkt salderen?

Aan het einde van elk contractjaar maakt de energieleverancier de eindafrekening op. Het wordt dus niet gemeten over een kalenderjaar maar een jaar vanaf de ingangsdatum van het contract. Dit is een rekensom waarbij de terug geleverde energie wordt afgetrokken van de gebruikte energie. Wat overblijft is de gebruikte hoeveelheid energie die je niet zelf opgewekt hebt. Deze aftreksom heet salderen. Afhankelijk van de afspraken met de energieleverancier gelden bepaalde regels voor het salderen.

Zo is er de salderingsgrens. Dit is het punt waarop je meer energie hebt geproduceerd dan dat je afneemt. De aftreksom gebruikte energie – geproduceerde energie is dan nul. Voor de energie die je meer geproduceerd hebt, ontvang je een terugleververgoeding. De hoogte van deze terugleververgoeding is afhankelijk van de afspraak die je hierover gemaakt hebt met jouw energieleverancier.

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021

Afbouw salderingsregeling

Op 8 oktober 2020 is er een wetsvoorstel voor de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling naar de kamer gestuurd. De overheid loopt nu btw inkomsten over de gebruikte energie mis door de salderingsregeling. Dit fiscale voordeel voor eigenaren van zonnepanelen gaat hiermee dus mogelijk verdwijnen.

Tot 1 januari 2023 verandert er niets voor huishoudens en bedrijven met een laag elektriciteitsverbruik. Vanaf 2031 is salderen, als het wetsvoorstel erdoorheen komt en de wet gewijzigd wordt, niet langer mogelijk. Consumenten ontvangen dan een vergoeding van hun energieleverancier voor de geleverde elektriciteit.

Wanneer deze wijziging ingaat heb je elektriciteitsmeter nodig die apart meet hoeveel stroom je afneemt en hoeveel je teruglevert aan het net. Een slimme meter heeft deze mogelijkheid.

Terug naar het begin