Banner Energie Vergelijken

Hoe lang duurt het wisselen?

Vraag je je af of je wel kunt overstappen? Of wanneer je zou kunnen overstappen naar een andere leverancier? Of wil je weten hoe lang het overstappen van de ene naar de andere energieleverancier kan duren? Lees dan vooral verder.

Inhoud van het artikel:
Overstappen met een contract voor onbepaalde tijd
Overstappen met een contract voor bepaalde tijd
Hoe lang duurt de overstap?

Aanbiedingen en Acties Energie Vergelijken

Contract voor onbepaalde tijd

De looptijd van jouw huidige energiecontract bepaalt wanneer je van energieleverancier zou kunnen wisselen. Toen je dit contract afsloot, heb je gekozen voor een bepaalde duur van het contract. Dat kan 1 jaar zijn, maar ook 2, 3, 4 of 5 jaar.

Na afloop van deze periode stopt de energielevering niet. Het contract wordt dan automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Zolang je niets doet, blijft het contract doorlopen. De energiemaatschappij waar je klant bent, blijft ook gewoon energie aan je leveren. Wel kan het zijn dat er andere tarieven gehanteerd worden.

Als je nu zou willen overstappen, geldt een maximale opzegtermijn van een maand. Dit betekent dat het nieuwe contract een maand na jouw overstap in kan gaan.

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Contract voor bepaalde tijd

Wanneer jouw huidige contract niet voor onbepaalde tijd is, dan is het voor bepaalde tijd. Dit betekent dat de looptijd van het contract nog niet afgelopen is. Je hebt bijvoorbeeld een jaar geleden een energiecontract voor 2 jaar afgesloten. De looptijd van jouw contract bevindt zich dan nu in het tweede jaar. In principe ontvang je nog een jaar energie van deze leverancier.

Je denkt nu misschien dat je bij een contract voor bepaalde tijd niet kunt overstappen omdat het contract nog loopt. Dat is echter niet zo. We leggen je graag uit hoe dit werkt.

Wanneer je over wil stappen voor het einde van de looptijd, dan kan er een overstapboete zijn. Dit is een bedrag dat je moet betalen om het contract af te kopen. Anders was je immers langer klant gebleven en nu loopt de energieleverancier deze inkomsten mis. Afhankelijk van de resterende looptijd, gelden hier in de meeste gevallen de onderstaande opzegvergoedingen voor:

Resterende looptijd contract korter dan 1,5 jaar >
maximale opzegvergoeding € 50.
Resterende looptijd tussen 1,5 en 2 jaar >
maximale opzegvergoeding € 75.
Resterende looptijd tussen 2 en 2,5 jaar >
maximale opzegvergoeding € 100.
Resterende looptijd meer dan 2,5 jaar >
maximale opzegvergoeding € 125.

Nu hoeft het niet zo te zijn dat je een boete moet betalen als je jouw contract voor het einde van de contractduur opzegt. Bij sommige energieleveranciers geldt er een lagere of zelfs helemaal geen opzegvergoeding. Vraag dit voor de zekerheid altijd even na bij je energieleverancier.

Ook kan het zijn dat jouw nieuwe energieleverancier de boete voor jou betaalt. Dit is dus een belangrijk punt om goed te bekijken wanneer je wil overstappen met een vast contract.

Terug naar het begin

Ook besparen op energiekosten?

Zoveel energieleveranciers met aanbiedingen, acties en cashback deals. Ben je het overzicht kwijtgeraakt? Geen probleem! Onze energie vergelijker zet alle voordelen voor je op een rij.

Zo hoef je alleen nog maar aan te geven wat jij belangrijk vindt. Kies je voor groene stroom, de scherpste prijs of een mooi welkomstkado? De keus is aan jou. Dus wacht niet langer en kijk hoe ook jij kan besparen.

Banner Vergelijk Energieprijzen

Hoe lang duurt de overstap?

Nadat je hebt aangegeven te willen overstappen door jouw gegevens op onze website in te vullen, duurt het over het algemeen 6 tot 8 weken voordat de overstap geregeld is. Deze periode bestaat uit 14 dagen bedenktijd voor het nieuwe energiecontract en een opzegtermijn van 30 dagen voor het oude contract. Een en ander is mede afhankelijk van het moment waarop de nieuwe leverancier het zogenaamde switchverzoek indient bij de netbeheerder en natuurlijk van de einddatum van jouw huidige contract.

Doe je binnen acht weken voor het aflopen van jouw vaste contract het verzoek tot overstappen? Dan wacht jouw nieuwe leverancier met de overstap tot de opgegeven einddatum.

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021

Direct uw overstap regelen?

Doe de energie-vergelijkingstest en stap direct over!