Overstappen van energieleverancier: hoe lang duurt dit?

overstappen

Indien u wilt weten hoe lang het overstappen van de naar de andere energieleverancier kan duren, kunt u dit artikel lezen. Het overstappen van energieleverancier is namelijk een ingewikkelder proces dat het op het eerste zicht lijkt.

Regels bij het overstappen van energieleverancier

Er gelden twee regels bij het overstappen naar een nieuwe energieleverancier:

  • Indien u een “contract voor onbepaalde tijd” heeft, dan kunt u altijd opzeggen en duurt het overstappen zes tot acht weken. Soms kan het echter iets langer duren. Normaal gezien duurt de overstap zelf zes weken, en heeft u hierna twee weken wettelijke bedenktijd. In deze twee weken kunt u zonder kosten terugkeren naar uw vorige energieleverancier.
  • Indien U een vast contract heeft, gelden de termijnen zoals deze in de voorwaarden van uw contract staan. Een vast contract is een contract met een vastgelegde looptijd van één tot vijf jaar.

Hierbij moet u echter oppassen, aangezien u bij vier weken vóór de afloopdatum van uw oude contract niet meer op tijd bent om over te stappen naar een nieuwe leverancier. De nieuwe leverancier heeft namelijk zes weken nodig, waardoor de opzegging te laat komt -en het contract van uw oude leverancier minimaal een jaar doorloopt. Meld daarom zo’n tien weken voor afloop van uw oude contract aan de nieuwe leverancier dat u wilt overstappen. Uw nieuwe leverancier zorgt dan voor een goede contractbeëindiging bij uw oude leverancier.

Meestal geldt dus de zes á acht weken overstaptijd, waarbij de laatste twee weken gelden als wettelijke bedenktijd. In tijden waar veel mensen plots overstappen, is acht weken de vuistregel en kan het zelfs iets langer duren, aangezien het de nieuwe leverancier niet lukt om alles binnen een bepaalde termijn te regelen.

U kunt bij een vast contract met de nieuwe leverancier afspreken dat u op termijn overstapt. Dit betekent dat u bijvoorbeeld zes maanden voor het einde van het contract reeds overstapt, waardoor iedereen genoeg tijd heeft om aan de nieuwe situatie te wennen. Dit is echter niet mogelijk bij elke leverancier, dus u zorgt er best voor dat u navraagt of dit mogelijk is.

Direct uw overstap regelen?

Doe de energie-vergelijkingstest en stap direct over!