Banner Energie Vergelijken

Hoe neem ik de meterstand op?

De meeste huizen hebben inmiddels een slimme meter. Je hoeft de meterstanden dan niet meer zelf op te nemen. De slimme meter stuurt die automatisch door naar de leverancier. Maar misschien heeft jouw woning geen slimme meter of wil je de meterstanden graag zelf controleren. Lees dan vooral verder.

Inhoud van het artikel:
Hoe lees je de meterstanden af?
Verschil gasmeter en watermeter
Meterstanden controleren

Aanbiedingen en Acties Energie Vergelijken

Hoe lees je de meterstanden af?

Op de onderstaande foto’s zie je voorbeelden van een elektriciteitsmeter. Wanneer je stroom verbruikt rollen de cijfers van het telraam van boven naar beneden door. Je ziet zo hoeveel kilowattuur, afgekort Kwh, er in dit huis sinds de plaatsing van de meter verbruikt is.

Op de bovenste foto is een enkele meter te zien en op de onderste fotot is een dubbele meter te zien. De dubbele meter heeft een apart telraam achter de I en nog een telraam achter de II.

Overstap

slimme meter

Wanneer je verschillende tarieven hebt voor stroom die je overdag gebruikt en stroom die je ’s nachts gebruikt, dan lopen beide meters. Dit is het zogenaamde piek- en daltarief. Hoef je maar 1 stand door te geven? Geef dan de stand door van het telwerk dat oploopt.

De bovenste meter is overigens meestal de nachtstroommeter en de onderste de dagstroommeter. Welke precies boven of onder hangt, is afhankelijk van uw netbeheerder. De energieleverancier hanteert in dit geval twee tarieven: het normale tarief voor de dag en het daltarief – dat lager is – voor de nacht. Op die manier kan er flink bespaard worden.

Je hoeft overigens alleen de getallen voor de komma ( , ) door te geven. Dit zijn de getallen aan de linkerkant van de komma, de cijfers na de komma kun je dus weglaten.

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Ook besparen op energiekosten?

Zoveel energieleveranciers met aanbiedingen, acties en cashback deals. Ben je het overzicht kwijtgeraakt? Geen probleem! Onze energie vergelijker zet alle voordelen voor je op een rij.

Zo hoef je alleen nog maar aan te geven wat jij belangrijk vindt. Kies je voor groene stroom, de scherpste prijs of een mooi welkomstkado? De keus is aan jou. Dus wacht niet langer en kijk hoe ook jij kan besparen.

Banner Vergelijk Energieprijzen

Verschil gasmeter en watermeter

In de meterkast zit ook meestal de watermeter. Zowel de elektriciteitsmeter als de gasmeter geven hun standen aan in m3. Dit staat voor kubieke meter. Een vergissing is daarom makkelijk gemaakt. Dit zijn de verschillen zodat je ze uit elkaar houdt:

  1. De gasmeter is rechthoekig. De watermeter is meestal rond.
  2. De gasmeter is een stuk groter dan de watermeter.
  3. Op de watermeter zit vaak een klepje als bescherming.
  4. De gasmeter bevindt zich ter hoogte van je knie of scheenbeen in de meterkast. De watermeter vind je in een meterput bij de voordeur óf laag bij de vloer in de meterkast.

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021

Meterstanden controleren

Wanneer je overstapt naar een nieuwe leverancier vraagt deze op de dag dat het nieuwe contract ingaat om jouw meterstanden. Als je een slimme meter hebt, dan stuurt de meter de standen zelf door. Deze meterstanden geeft jouw nieuwe leverancier door aan de oude leverancier. De beginstand bij de ene is dus de eindstand bij de ander. Controleer deze eindstand goed op de eindnota van jouw leverancier en controleer of het overeenkomt met de beginstand bij de nieuwe leverancier.

Het is aan te bevelen om ook zelf een administratie bij te houden van jouw meterstanden. Je noteert de meterstand best één keer per week om zo zicht te krijgen op jouw verbruik.

Een slimme meter is hierbij heel handig. De energieleverancier is namelijk verplicht je minstens eens per twee maanden een overzicht te geven van jouw verbruik. Hierdoor krijgt je een goed zicht op jouw verbruik en je kunt besluiten om maatregelen te nemen om het energiegebruik te verminderen.

In dit artikel vind je daarbij verschillende maatregelen die je kunt nemen om te besparen op jouw energieverbruik en energierekening.

Terug naar het begin