Energie vergelijken

Bespaar tot wel 450 euro! Overstappen is gratis en zo geregeld. U hoeft uw huidige energiecontract niet zelf op te zeggen. Dat doet de gekozen energieleverancier voor u na het invullen van het aanvraagformulier op onze site.

EENVOUDIG OVERSTAPPEN NAAR EEN ANDERE ENERGIELEVERANCIER  

T

Vergelijk prijzen en stap over

U heeft 14 dagen bedenktijd

M

Oude contract wordt opgezegd

a

Meterstanden doorgeven

Z

U bent overgestapt

Hoe leest U de meterstanden af?

Op bovenstaande afbeelding ziet U een voorbeeld van de meterstanden. In de meeste woningen staat een gas- en elektriciteitsmeter, waarop een display met een cijferrol te zien zijn. Hier kunt U het aantal kubieke meter gas of kilowattuur (kWh, zoals bovenstaand) aan elektriciteit zien.

Het is mogelijk dat Uw woning enkel een elektriciteitsmeter heeft. Of U heeft naast een elektriciteitsmeter ook een warmtemeter (bij Stadsverwarming). Ook is het mogelijk dat uw woning een dubbele meter heeft. Hierbij zijn twee displays te zien. Meestal ziet U op het bovenste display de nachtstroommeter en op het onderste display de dagstroommeter. (Welke precies boven of onder hangt, is afhankelijk van uw netbeheerder.) De energieleverancier hanteert in dit geval twee tarieven: het normale tarief voor de dag en het daltarief – dat lager is – voor de nacht. Op die manier kan er flink bespaard worden.

In de nota op uw afrekening staan telkens de beginstand, de eindstanden en het verbruik. U dient hiervoor zelf ieder jaar de stand door te geven om zo uw nota samen te kunnen stellen. Als U de meterstanden doorgeeft, gebruikt U enkel de cijfers vóór de komma. Dit doorgeven kan heel gemakkelijk online.

Heeft U een slimme meter? Dan leest de energieleverancier de standen op afstand uit. U hoeft dan geen standen door te geven.

Is het verplicht om de meterstanden door te geven aan de nieuwe energieleverancier?

Als U overstapt naar een nieuwe leverancier vraagt deze op de dag dat het nieuwe contract ingaat om uw meterstanden. Deze meterstanden geeft uw nieuwe leverancier door aan de oude leverancier. De beginstand bij de ene is dus de eindstand bij de ander. Controleert U deze eindstand goed op de eindnota van uw leverancier -en controleer of het overeenkomt met de beginstand bij de nieuwe leverancier.

Het is aan te bevelen om ook zelf een administratie bij te houden van uw meterstanden. U noteert de meterstand best één keer per week om zo zicht te krijgen op uw verbruik.

Een slimme meter is hierbij heel handig. De energieleverancier is namelijk verplicht U eens per twee maanden een overzicht te geven van Uw verbruik. Hierdoor krijgt U goed zicht op uw verbruik en kunt U besluiten om maatregelen te nemen om het energiegebruik te verminderen.

Alle netbeheerders zijn voornemens ieder huishouden voor 2020 te voorzien van een slimme meter. Wanneer Uw huis aan de beurt is, leest U op de site van de netbeheerder. Wilt U eerder een slimme meter? Dat kan! Vraag de meter aan via Uw netbeheerder en ze komen eerder bij U langs. Let op: hieraan zijn wel extra kosten verbonden van ca. € 70,-.

In dit artikel vindt U daarbij verschillende maatregelen die U kunt nemen om te besparen op uw energieverbruik en energierekening.