Energie vergelijken

Bespaar tot wel 450 euro! Overstappen is gratis en zo geregeld. U hoeft uw huidige energiecontract niet zelf op te zeggen. Dat doet de gekozen energieleverancier voor u na het invullen van het aanvraagformulier op onze site.

EENVOUDIG OVERSTAPPEN NAAR EEN ANDERE ENERGIELEVERANCIER  

T

Vergelijk prijzen en stap over

U heeft 14 dagen bedenktijd

M

Oude contract wordt opgezegd

a

Meterstanden doorgeven

Z

U bent overgestapt

Klimaatneutraal wonen en bouwen wordt steeds populairder. Niet alleen is het vanaf januari 2021 verplicht om nieuwe gebouwen bijna energieneutraal op te leveren, consumenten realiseren zich ook dat het hen een grote financiële besparing oplevert.

Klimaatneutraal wonen wil zeggen dat je CO2 uitstoot gereduceerd is tot 0. Een voorbeeld van een klimaat neutrale wijk is stadstuin Overtoom in Amsterdam.

Klimaatneutraal bouwen

Het klimaatneutraal bouwen van een huis betekent niet alleen het bouwen van een energiezuinig huis. Ook de wijze waarop dit huis wordt gebouwd, houdt rekening met het milieu.

Kenmerken van klimaatneutraal bouwen zijn bijvoorbeeld:

 • Gebruik maken van duurzame materialen, die goed zijn voor mens en milieu.
 • Duurzaam slopen, waarbij oude materialen worden hergebruikt.
 • Verantwoord gebruik maken van water.
 • Het creëren van een leefbaar, goed geventileerd en energieneutraal huis.

Klimaatneutraal wonen

Een huishouden dat geen CO2 uitstoot: dat is een klimaatneutrale woning. Om zo’n huis te creëren werd al in 1979 een strategie geschreven. Deze strategie heet de Trias Energetica. Dit zijn drie basisregels bij het duurzaam ontwerpen van gebouwen.

Deze drie stappen zijn:

 1. Ga energieverbruik tegen; gebruik bijvoorbeeld een compacte gebouwvorm of isoleer gevels en daken.
 2. Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen, zoals wind-, water-, en zonne-energie; bijvoorbeeld door installatie van een zonneboiler of zonnepaneel.
 3. Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien; bijvoorbeeld door gebruik te maken van een warmtepomp, lage temperatuurverwarming (vaak in de vorm van vloerverwarming) of het beperken van de lengte van leidingen van verwarmings- en ventilatiesystemen.*

(*bron: Wikipedia)

Energiebesparende maatregelen

Kleine aanpassingen in uw huishouden maken vaak al een groot verschil. De volgende maatregelen kosten haast niks, maar leveren u wel een forse besparing op:

 • Bespaar op uw stroomverbruik. Ga sluipverbruik tegen en vervang oude huishoudelijke apparaten.
 • Zet de verwarming standaard één graag lager.
 • Was op 30 graden in plaats van op 40 graden
 • Beperk een douchebeurt tot 5 minuten. De gemiddelde Nederlander doucht 8,5 minuut per keer. Als u overgaat op 5 minuten douchen, scheelt dit jaarlijks ongeveer 90 m3 gas.
 • Gebruik een slimme meter. Iedere consument krijgt in de toekomst een slimme meter. Dit apparaat helpt je om direct inzicht te krijgen in je energieverbruik. Zo weet je precies waarop je kunt besparen.Neem contact op met uw energieleverancier om te ontdekken wanneer u zo’n meter krijgt.

Op weg naar een klimaatneutraal huis

Wilt u echt uw CO2 uitstoot fors verminderen dan zijn er grotere aanpassingen nodig. Investeer in een goede isolatie, een goede ventilatie en energie opwekkende methoden. In bepaalde gevallen is het mogelijk subsidie aan te vragen. Welke regeling voor u aantrekkelijk is checkt u op de energiewijzer van de Rijksoverheid.

Hoe zuinig is uw woning nu

Als u overweegt uw huis energiezuinig te maken, is het belangrijk om te weten hoe zuinig het huis op dit moment is. Hiervoor kunt u kijken naar het energielabel van uw woning. Sinds 2008 is zo’n label verplicht voor alle huiseigenaren. Als u uw woning na 2008 kocht, bent u dus in het bezit van dit label. Hierop vindt u de volgende informatie:

 • Energieverbruik van cv en ventilatiesysteem
 • Isolatiewaarde van muren, gevel, dak, ramen en vloeren
 • Hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden

energielabel

Meer over energielabels leest u hier.