Klimaatneutraal huis
Vanaf 2021 is het wettelijk verplicht om nieuwe huizen klimaatneutraal op te leveren. Dit betekent dat deze woningen niet bijdragen aan klimaatverandering. Dit wordt ook wel CO2-neutraal genoemd. Op 1 januari 2020 waren er al 12.000 energieneutrale woningen in Nederland. Wil je graag weten hoe klimaatneutraal jouw huis is of hoe je jouw huis kunt verduurzamen? Lees dan verder.
Klimaatneutraal bouwen
Een klimaatneutraal huis of CO2-neutrale woning betekent dat het gebouw niet bijdraagt aan klimaatverandering. Hoe dit bereikt wordt, kan elke keer anders zijn. Voor nieuwbouw betekent dit meestal dat er circulaire bouw wordt toegepast. Bij een circulaire aanpak worden bestaande materialen zoveel mogelijk hergebruikt zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem. Een voorbeeld van een klimaat neutrale wijk is stadstuin Overtoom in Amsterdam.
Kenmerken van klimaatneutraal bouwen zijn bijvoorbeeld:
- Gebruik maken van duurzame materialen, die goed zijn voor mens en milieu;
- Duurzaam slopen, waarbij oude materialen worden hergebruikt;
- Verantwoord gebruik maken van water tijdens de bouwwerkzaamheden;
- Het creëren van een leefbaar, goed geventileerd en energieneutraal huis.
Wanneer bestaande bouw gesloopt wordt om plaats te maken voor nieuwbouw zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om dit duurzaam te doen. Bakstenen kunnen gerecycled worden in nieuwe bakstenen. Beton kan hergebruikt worden voor bouwkundige constructies en kalkzandsteen kan terug naar de fabriek.
Klimaatneutraal wonen en bouwen wordt steeds populairder. Niet alleen is het vanaf januari 2021 wettelijk verplicht om nieuwe gebouwen bijna energieneutraal op te leveren (BENG). Ook consumenten realiseren zich ook dat het hen grote financiële besparingen kan opleveren. Een klimaatneutrale woning heeft namelijk meestal een lager energieverbruik door goede isolatie, ventilatie en energiebesparende apparaten.
Klimaatneutraal wonen
Een klimaatneutraal woonhuis draagt niets bij aan de opwarming van de aarde. Het is dus een huishouden dat geen CO2 uitstoot. Dat dit zo eenvoudig nog niet is, blijkt wel uit de oorsprong van het concept. Al in 1979 werd een eerste strategie door de studiegroep StadsOntwerp en Milieu van de TU Delft onder leiding van Kees Duijvestein op papier gezet om dit te realiseren.
Hun Trias Energetica kent drie basisregels voor het duurzaam ontwerpen van gebouwen:
- Beperk de vraag naar energie. Hoe minder energie er nodig is om een gebouw te verwarmen en verlichten, hoe beter dat is. Energieverbruik kan verminderd worden door bijvoorbeeld te kiezen voor een compacte gebouwvorm of geïsoleerde gevels en daken.
- Gebruik zoveel mogelijk duurzame energie zoals windenergie, energie opgewekt uit waterkracht of zonne-energie. Bijvoorbeeld door de installatie van een zonneboiler of zonnepaneel.
- Gebruik alleen fossiele brandstoffen wanneer het echt niet anders kan. En als dat dan het geval is, maak dan zo efficiënt mogelijk gebruik van deze fossiele brandstoffen. Om op een zo schoon mogelijke manier in de resterende energiebehoefte te voorzien. Bijvoorbeeld door het gebruik van warmtepompen, lage temperatuurverwarming (vaak in de vorm van vloerverwarming) of het beperken van de lengte van leidingen van verwarmings- en ventilatiesystemen.
Besparen op energiekosten?
Zoveel energieleveranciers met aanbiedingen, acties en cashback deals. Ben je het overzicht kwijtgeraakt? Geen probleem! Onze energie vergelijker zet alle voordelen voor je op een rij.
Zo hoef je alleen nog maar aan te geven wat jij belangrijk vindt. Kies je voor groene stroom, de scherpste prijs of een mooi welkomstkado? De keus is aan jou. Dus wacht niet langer en kijk hoe ook jij kan besparen.
Leven in een energieneutraal huis
Wonen in een energie neutrale woning is minstens zo comfortabel als leven in een minder duurzaam huis. Toch is het niet hetzelfde. Waarschijnlijk zal je een paar ingesleten gewoontes moeten aanpassen voor een optimaal wooncomfort. Leven in een energieneutraal huis vraagt namelijk wel iets ander gedrag dan je gewend bent.
Zo is een constante temperatuur belangrijk als je gebruik maakt van een lage temperatuur verwarming van je huis. Waarschijnlijk ben je gewend om de thermostaat ’s avonds laag te zetten. Dit gaat in gewone woningen onnodig energieverbruik tegen als je ’s nachts in bed ligt of langere tijd niet thuis bent. In een energie neutrale woning is dit echter niet aan te raden. Het kost namelijk minder energie om het huis continue te verwarmen met deze lage temperatuur, dan om de koud weer uit het huis te krijgen na een afkoelperiode. De verwarming laat je dus gewoon aanstaan als je op vakantie gaat. Kom je ook niet terug in een ijskoud huis.
Een ander voorbeeld is de ventilatie van je huis. In een woning zonder balansventilatie is het raadzaam regelmatig een raam open te zetten voor wat frisse lucht. In een huis met balansventilatie is dit niet handig. Dit ventilatiesysteem voert evenveel lucht aan als het afvoert: aan- en afvoer zijn in balans. Balansventilatie zorgt voor gezonde lucht in huis. Ramen open zetten om te ventileren hoeft niet, en is zelfs af te raden in dit soort woningen, omdat je daarmee het ventilatiesysteem stoort. Meer informatie over het ventileren van je huis vind je via deze link.
Energiebesparende maatregelen
Woon je niet in een klimaatneutraal huis, maar zou je dit wel graag willen? Kleine aanpassingen in jouw huishouden maken vaak al een groot verschil. De volgende maatregelen kosten weinig, maar leveren je mogelijk wel een forse besparing op:
- Bespaar op jouw stroomverbruik. Ga sluipverbruik tegen en vervang oude huishoudelijke apparaten en lampen;
- Dicht kieren waar tocht doorheen komt, zoals de brievenbus, langs het kruipluik of langs de randen van deuren;
- Zet de verwarming standaard één graad lager en trek een trui aan;
- Was op 30 graden in plaats van op 40 graden met een wasmiddel dat hiervoor geschikt is;
- Beperk een douchebeurt tot 5 minuten. De gemiddelde Nederlander doucht 8,5 minuut per keer. Als je overgaat op 5 minuten douchen, scheelt dit jaarlijks ongeveer 90 m3 gas;
- Gebruik de data van jouw slimme meter. Bijna elk huishouden heeft inmiddels een slimme energiemeter, waarmee je eenvoudig kunt bijhouden wat jouw verbruik is. Het apparaat helpt je zo om direct inzicht te krijgen in je energieverbruik. Zo weet je precies waarop je kunt besparen.
Grotere aanpassingen kunnen ook echt jouw CO2 uitstoot fors verminderen. Denk hierbij aan investeringen in een hoogwaardige isolatie, goede ventilatie en energie opwekkende methoden zoals zonnepanelen. Ook het vervangen van enkel glas door HR++ of triple glas valt hieronder. Een investering is vloerverwarming of radiatoren die op lage temperatuur werken kan ook energiebesparend werken. Dit buizensysteem krijgt warm water (van minder dan 55 graden) van een warmtepomp of zonneboiler.
In bepaalde gevallen is het zelfs mogelijk hiervoor subsidie of een lening voor aan te vragen. Welke regelingen actueel zijn, vind je eenvoudig op de energiewijzer van de Rijksoverheid.
Klimaatneutraal huis
Weten waar je nu staat, is een handig startpunt als het gaat om het energiezuiniger maken van je huis. Vanaf 2008 zijn huizen verplicht voorzien van een energielabel bij verkoop of oplevering. Dit energielabel geeft inzicht in:
- Het energieverbruik van cv en ventilatiesysteem;
- Isolatiewaarde van muren, gevel, dak, ramen en vloeren;
- Suggesties voor het energiezuiniger maken van de woning.
Begin 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel voor hun huis gekregen. Dit voorlopige label is gebaseerd op het bouwjaar van het huis. Is jouw huis na de bouw (beter) geïsoleerd, of heb je zonnepanelen of een zuinige cv-ketel laten plaatsen? Dan kun je het label eenvoudig online laten corrigeren. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Op deze pagina lees je hier meer over.
Andere begrippen CO2-neutraal
In de wereld van duurzaam leven en wonen worden veel termen door elkaar gebruikt. Zo kennen we ook de nul-op-de-meter-woning of zelfvoorzienende huizen. Waarin verschillen deze woningen van een energieneutraal huis? Of is er geen verschil?
Een volledig energieneutraal huis is precies hetzelfde als een nul-op-de-meter-woning. Over een kalenderjaar (dus van 1 januari tot en met 31 december) wordt er gemeten hoeveel energie het huis verbruikt. Een nul-op-de-meter-woning wekt zelf alle energie op die het gedurende het jaar verbruikt. Meestal wordt deze energie opgewekt met zonnepanelen gedurende het voorjaar en de zomer. Terwijl je de meeste energie in de winter gebruikt als het koud is. Een overschot aan energie lever je daarom aan het energiebedrijf, die het opslaat zodat jij het kan gebruiken als je het nodig hebt. Het verbruik minus de opgewekte energie geeft daardoor een nulstand op de energiemeter.
Een andere veelgehoorde term is de zelfvoorzienende woning. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt dit huis voor haar eigen energie. Het staat dus los van het energienet. Om zelfvoorzienend te zijn, is het nodig om zelf opgewekte energie op te slaan totdat je het gaat gebruiken. Dat is nu nog erg kostbaar. Daarom is het handig om wel een aansluiting met het elektriciteitsnet te houden. Zelfvoorzienende woningen worden ook wel aangeduid als autarkische woning.
Andere termen voor een energiezuinige woning, die goed geïsoleerd is en zelf zoveel mogelijk energie opwekt zijn :
- nulenergiewoning;
- energiebalanswoning;
- passief huis;
- energienotaloos;
- zonnehuis;
- zonnehaardwoning.
ACTIE VAN DE MAAND
WAAROM OVERSTAPPEN?
- Bespaar tot 450 euro per jaar
- Extra cashback of kado
- Snel & makkelijk geregeld
- 100% betrouwbaar
- Twee weken bedenktijd
CASHBACK
VAN DE MAAND
HOE WERKT VERGELIJKEN?
- Ga naar de Vergelijker
- Personaliseer je gegevens
- Geef je voorkeuren op
- Bekijk vrijblijvend alle acties
- Ga je voor korting, een kado of beide?
GROENSTE LEVERANCIER
HOE WERKT OVERSTAPPEN?
- Bekijk alle acties
- Kies de beste energieleverancier
- Vul jouw gegevens in
- Oude contract wordt opgezegd
- Je bent overgestapt!
ZELF VERGELIJKEN
WAAROM NU OVERSTAPPEN?
- Overstappen kost niets
- Altijd scherpe tarieven
- Nieuwe klanten worden beloond
- Ontvang een geldbonus of kado
- Zo geregeld, snel verdiend