Banner Energie Vergelijken

Groene of grijze energie?

Groene of toch grijze stroom? Merk je het verschil in het gebruik? Wat is eigenlijk het verschil tussen groene stroom en grijze stroom? Groene stroom wordt de laatste jaren steeds populairder. Huishoudens kiezen er vaker voor om hun elektriciteit op een milieuvriendelijke wijze op te wekken. Zou dit ook voor jou voordelig kunnen uitpakken?

Inhoud van het artikel:
Wat is de beste keuze?
Waarom zou ik kiezen voor grijze energie?
Waarom zou ik kiezen voor voor groene energie?

Aanbiedingen en Acties Energie Vergelijken

Wat is de beste keuze?

Niet iedereen heeft de luxe om meer te betalen voor klimaatveilige energie. Gelukkig hoeft dat bij de keuze voor groene stroom of grijze stroom ook helemaal niet. Ben je enkel geïnteresseerd in de kosten van jouw energie, is het belangrijk om te weten dat er nauwelijks een prijsverschil is tussen groene stroom en grijze stroom.

Het produceren van groene stroom en groen gas is op dit moment weliswaar duurder dan het produceren van grijze stroom, maar dit prijsverschil is miniem. Daarbij denkt Consuwijzer dat groene stroom ongeveer net zo duur zal blijven als grijze stroom.

Ook valt het op dat er energieleveranciers zijn die korting geven wanneer je groene stroom afneemt, aangezien er volledig nieuwe installaties gebouwd moeten worden voor alternatieve energie. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over installaties voor het opwekken van energie op basis van waterkracht en windmolenparken. Daarnaast wordt veel geld uitgegeven aan de ontwikkeling van nieuwe energievormen voor groene energie.

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Ook besparen op energiekosten?

Zoveel energieleveranciers met aanbiedingen, acties en cashback deals. Ben je het overzicht kwijtgeraakt? Geen probleem! Onze energie vergelijker zet alle voordelen voor je op een rij.

Zo hoef je alleen nog maar aan te geven wat jij belangrijk vindt. Kies je voor groene stroom, de scherpste prijs of een mooi welkomstkado? De keus is aan jou. Dus wacht niet langer en kijk hoe ook jij kan besparen.

Banner Vergelijk Energieprijzen

Waarom zou ik kiezen voor grijze stroom?

Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals aardgas, aardolie en steenkolen of geproduceerd door kernenergie. Deze manieren worden gezien als milieuvervuilend omdat er bij het produceren bijvoorbeeld broeikasgassen vrijkomen. Kernafval is dat overblijft na de productie van energie is ook milieubelastend.

Meestal kiezen we niet bewust voor grijze energie. We zijn het gewend omdat het de originele energie is. Groene energie is wel in opmars, maar 30 jaar geleden bestond het nog nauwelijks. Wanneer je nooit van energieleverancier wisselt en niet bewust gekozen hebt voor groene energie bij jouw huidige energieleverancier, dan heb je waarschijnlijk impliciet voor grijze energie gekozen.

Ook kan grijze energie goedkoper zijn omdat de investeringen in productie van grijze energie al lang geleden gedaan zijn en er al zeer lang op deze wijze gewerkt wordt. Heb je een kleine portemonnee en niet de luxe om een milieubewuste keuze te maken, dan kies je waarschijnlijk ook voor grijze stroom. Toch kan het financieel interessant zijn om voor groene energie te kiezen omdat er vaak aanbiedingen zijn. Wil je het zeker weten? Kijk dan hier.

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021

Waarom zou ik kiezen voor groene stroom?

Elektriciteit kan echter ook met behulp van duurzame bronnen opgewekt worden. Bijvoorbeeld met bronnen die nooit op zullen raken, zoals wind, water, biomassa en de zon. Deze stroom wordt ook wel groene stroom genoemd.

Groene stroom hoeft niet duurder uit te vallen dan grijze stroom. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zonnepanelen te nemen. Je kunt dan zelf groen stroom produceren en daarmee de energiekosten verminderen. Voor extra informatie en hulp kun je altijd terecht bij verschillende energiebedrijven. Zo zijn er bedrijven die je helpen met het plaatsen van zonnepanelen. Dit kan een ideale oplossing zijn om jouw energielasten te verminderen!  

Kun je geen zonnepanelen plaatsen of is deze investering voor jou niet interessant? Dan kan kiezen voor groene energie nog steeds interessant zijn voor jouw portemonnee. Bepaalde aanbieders, zoals Pure Energie, verkopen enkel groene stroom en doen dit tegen zeer concurrerende tarieven. Kijk eens naar hun aanbod en bepaal zelf wat voor jou de beste keuze is.

Terug naar het begin