Banner Energie Vergelijken

Enkel of dubbel?

Voor je energiecontract kun je kiezen tussen het enkele tarief en het dubbeltarief. Hoe kies je tussen deze twee tariefstructuren en wat zijn de verschillen?  Lees vooral verder als je het antwoord op deze en andere vragen over het dubbeltarief wil weten.

Inhoud van het artikel:

Wat voor soort meter heb je?
Dubbeltarief: wat is het?
Dubbeltarief: waarom zou je ervoor kiezen?

Aanbiedingen en Acties Energie Vergelijken

Wat voor soort elektriciteitsmeter heb je?

De meeste woningen hebben een enkele meter. Dit betekent dat het niet uitmaakt op welk moment van de dag of nacht je stroom gebruikt, de kosten zijn altijd hetzelfde. Met een enkele meter wordt alle stroom die je verbruikt dus afgerekend tegen één tarief.

Een zogenaamde dubbele meter heeft twee telwerken. Het ene telwerk meet het stroomverbruik overdag tussen 7.00 uur ’s ochtends en 23.00 uur ’s avonds. Het andere telwerk meet het stroomverbruik in de overige uren tussen elf uur in de avond en zeven uur in de ochtend.

Meestal geldt voor de uren overdag een piektarief en geldt een lager dagtarief voor de avonduren. Je hoeft echter niet te kiezen voor piek- en daltarief wanneer jouw huis een dubbele meter heeft.

Ook wanneer je een dubbele meter hebt, kun je kiezen voor een enkeltarief. Welke optie het voordeligste is, hangt namelijk samen met de spreiding van jouw energieverbruik. Doe je de was ’s nachts tijdens het daltarief en gebruik je overdag relatief weinig stroom? Dan kun je voordeel behalen met 2 verschillende tarieven.

In de praktijk is het echter nog niet zo makkelijk om het merendeel van je stroom in de daluren te verbruiken. Veel apparaten verbruiken namelijk altijd stroom, omdat je ze niet uit kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan je koelkast of vriezer. En de wasmachine en droger maken geluid als ze aan staan. Dat is misschien niet zo handig voor jouw nachtrust als de wasruimte dichtbij je slaapkamer is.

Gebruik je overdag meer stroom dan ’s nachts, dan ben je zelfs duurder uit dan wanneer je kiest voor enkeltarief.

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Dubbeltarief: wat is het?

In de jaren ’70 was er een probleem met de belasting van het stroomnet. De meeste stroom werd overdag gebruikt en dat zorgde voor een piekbelasting met stroomuitval en stroomstoringen als gevolg. Om het stroomverbruik beter te verdelen over de dag en de nacht werd het dubbeltarief geïntroduceerd. Nachtelijk gebruikte stroom werd goedkoper gemaakt en stroom die overdag gebruikt werd duurder. Zo ontstond er een financiële prikkel om meer stroom ’s nachts te gebruiken. Denk hierbij aan in de avond de wasmachine gebruiken in plaats van overdag.

Tegenwoordig is het stroomnetwerk veel stabieler, maar het enkel- en dubbeltarief bestaat nog steeds. Wanneer je een dubbeltarief hebt, betaal je tijdens de piekuren – overdag en in de avond – een ander tarief dan in de daluren. Dit zijn de uren tussen 23.00 en 07.00 uur en van vrijdag 23.00 uur tot maandag 07.00 uur. Voor elektriciteit betaal je dus een verschillend tarief afhankelijk van het tijdstip. Ook op sommige feestdagen betaal je minder.

Bij een enkeltarief betaal je telkens hetzelfde voor jouw energieverbruik.

Let op, niet alle energieleveranciers hanteren dezelfde daluren, dus let goed op wanneer het daltarief ingaat als je voor het dubbeltarief hebt gekozen.

Terug naar het begin

Ook besparen op energiekosten?

Zoveel energieleveranciers met aanbiedingen, acties en cashback deals. Ben je het overzicht kwijtgeraakt? Geen probleem! Onze energie vergelijker zet alle voordelen voor je op een rij.

Zo hoef je alleen nog maar aan te geven wat jij belangrijk vindt. Kies je voor groene stroom, de scherpste prijs of een mooi welkomstkado? De keus is aan jou. Dus wacht niet langer en kijk hoe ook jij kan besparen.

Banner Vergelijk Energieprijzen

Dubbeltarief: waarom zou je ervoor kiezen?

De vraag of het slim is om te kiezen voor het dubbeltarief, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Meestal zit er ongeveer 4 cent verschil tussen het enkele tarief en het dubbeltarief. Om te besparen op jouw energiekosten ten opzichte van het enkele tarief moet je ongeveer 40% van je stroom verbruiken tijdens de daluren.

Bij een energiegebruik van veertig procent in de daluren bespaar je ongeveer tien euro per jaar. Wanneer je 50% van jouw stroomverbruik in de daluren kunt realiseren, dan is besparing ongeveer 30 á 40 euro per jaar. Hoe hoger het percentage van het verbruik in de goedkopere uren, hoe meer je kunt besparen. Stel je jezelf hierbij de volgende vragen

  • Kun je de was na 23.00 uur of in de weekenden doen?
  • Zijn er meerdere gezinsleden thuis in het weekend?
  • Hoeveel elektronische apparaten worden er gebruikt tijdens de daluren?
  • Kunnen de elektrische apparaten opgeladen worden tijdens deze uren?

Hoe meer van dit soort vragen je positief kunt beantwoorden, hoe groter de kans dat een de overstap naar het dubbeltarief de moeite waard kan zijn!

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021