Banner Energie Vergelijken

Energiezuinig rijden in een plug-in hybride

Elektrische auto’s zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De meeste autofabrikanten hebben (ook) een elektrisch model in hun assortiment die energiezuinig rijden mogelijk maakt. En hoewel elektrische auto’s allemaal een oplaadbare accu hebben, verschillen ze toch ook op veel punten. Wat voor soorten elektrische auto’s zijn er en waarin verschillen ze van elkaar? Wil je meer weten over bijvoorbeeld plug-in hybride auto’s? Lees dan verder.

Inhoud van het artikel:
Wat is een plug-in-hybride?
Hoe laad je een plug-in hybride op?
Hoe vergroot je de actieradius?
Waarom zou je kiezen voor een plug-in hybride?

Aanbiedingen en Acties Energie Vergelijken

Wat is een plug-in hybride?

Plug-in hybrides, ook wel afgekort met PHEV, zijn auto’s die elektrische aandrijving combineren met een verbrandingsmotor. Net zoals bij een gewone wagen kan de auto dus rijden op een brandstof als benzine of diesel. Extra is de elektrische accu die je via een laadpaal kunt opladen. Bovendien wordt de accu tijdens het rijden opgeladen door de verbrandingsmotor en de teruggewonnen remenergie.

Het verschil tussen een hybride en een plug-in variant is dat de laatste via een stekker opgeladen kan worden. Een plug-in hybride is dan ook de enige hybride die met een stekker opgeladen wordt. De hybride variant laadt alleen op via verbrandingsmotor en het terugvoeren van de energie die vrijkomt als je remt. Ook heeft de plug-in hybride een iets grotere accu. Hierdoor kun je er langere stukken volledig elektrisch mee rijden. Beide versies geven de mogelijkheid van energiezuinig rijden.

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Hoe laad je een plug-in hybride op?

Een plug-in hybride verklapt met zijn naam eigenlijk al hoe hij opgeladen kan worden. Je plugt hem zo in het stopcontact. Dat kan een laadpaal zijn, maar ook via elk gewoon huis-tuin-en keukenstopcontact kan de accu opgeladen worden. Wel zo makkelijk.

De kosten van het opladen kunnen sterk verschillen. Het goedkoopste is de accu opladen via een eigen laadpaal. Je moet dan echter wel eerst investeren in de aanschaf van een laadpaal en de bijbehorende infrastructuur. Ook ben je dan verantwoordelijk voor het onderhoud van de laadpaal. 

Opladen via een openbare laadpaal is per keer iets duurder. De aanbieder neemt immers de kosten van de installatie en het onderhoud voor zijn rekening en wil dit graag terugverdienen met een stukje winstmarge. Net als met gewone brandstof geldt hierbij dat bijtanken op de snelweg via snelladers duurder is dan binnen de bebouwde kom.

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021

Hoe vergroot je de actieradius?

Ben je een Formule 1 fan, dan heb je vast al eens over deze trucjes gehoord. Je wist misschien niet dat de tactiek van deze snelheidsduivels ook toepasbaar is in jouw iets minder rappe bolide.

In de voorbereiding van een inhaalactie zie je vaak de achterlichten van de F1 auto’s knipperen. Ze laden dan de hybride systemen op zodat de coureur de extra energie die dit oplevert, later kan gebruiken om zijn voorganger voorbij te gaan. Een beetje extra power kan het verschil maken. Hiermee is energiezuinig rijden onderdeel geworden van de koningsklasse van de autosport, ook al zijn ze niet volledig elektrisch gegaan.

Ze maken hierbij optimaal gebruik van regeneratief remmen. En dat kun jij ook. Haal je voet van het pedaal en de auto remt vanzelf af op de motor. De energie die daarbij vrijkomt, wordt gebruikt om de accu bij te laden. Hierdoor kun je een langere afstand elektrisch afleggen.

Zo evenwichtig mogelijk rijden, vergroot je actieradius ook aanzienlijk. Energiezuinig rijden doe je het beste op een gematigde snelheid zoals 100 km per uur. Hoe minder je daarbij remt en optrekt, hoe meer energie je bespaart. Zet de cruise control dus aan en houd voldoende afstand van je voorganger.

Hierdoor maak je gebruik van de slipstream die je voorganger produceert en wordt de luchtweerstand tot een minimum beperkt. Zo heb je bovendien voldoende tijd om te anticiperen en hoef je niet plots te remmen of gas bij te geven. Je gebruikt immers de minste energie  met een zo constant mogelijke snelheid.

Een goede bandenspanning zorgt ook voor de minste weerstand waarmee je de actieradius kunt vergroten. Bovendien rijd je hiermee ook een stuk veiliger. Andere energievreters zijn de verwarming en koeling van je auto. Maar een raampje openzetten voor verkoeling is dan weer geen goed idee omdat je de luchtweerstand en daarmee het verbruik vergroot.

Wil je echt het maximale uit de actieradius van jouw plug-in hybride halen? Haal dan alles uit de auto dat je niet nodig hebt. Een lichtere auto heeft immers minder energie nodig. Dus breng dat lege kratje in de kofferbak naar de supermarkt en haal ongebruikte kinderzitjes eruit. Misschien een mooi moment om het interieur sowieso even op te frissen wink

Terug naar het begin

Waarom zou je kiezen voor een plug-in hybride?

Elektrisch rijden lijkt een duurzamere optie dan een reguliere verbrandingsmotor. Het biedt onder de juiste omstandigheden de mogelijkheid van energiezuinig rijden. Bovendien worden de milieuregels, zeker voor de binnensteden, steeds strenger. Ook de keuze aan elektrische auto’s wordt steeds groter en de kans is groot dat ook jouw favoriete merk een elektrische variant in het assortiment heeft. Wat is dan een betere keuze? Volledig hybride of toch een plug-in hybride.

Een elektrische motor is milieuvriendelijker en goedkoper in het verbruik (de aanschafwaarde laten we hierbij buiten beschouwing). Of je deze voordelen ook optimaal kunt benutten, hangt echter van jouw rijgedrag af . Voor langere afstanden kun je meestal niet zonder de verbrandingsmotor. Dus rijd je regelmatig korte afstanden waarbij je geparkeerd de accu kunt opladen, dan kun je optimaal profiteren van de plug-in hybride.

Denk hierbij aan woon-werkverkeer binnen de actieradius van de plug-in hybride en een laadoptie voor zowel thuis als op kantoor. Ook voor particulieren die de auto vooral gebruiken voor korte ritjes, bijvoorbeeld naar de supermarkt en familie kan de plug-in hybride interessant zijn.

Heb je niet de mogelijkheid om regelmatig te laden of heb je een grilliger mobiliteitsprofiel? Dan lijkt de keuze voor een zelf opladende hybride meer voor de hand liggend. Je hoeft dan zelf niets te plannen of rekening te houden met de actieradius. Al is op tijd tanken nog onveranderd belangrijk.

Terug naar het begin