Banner Vergelijk Energieprijzen

Plug-in hybride auto’s hebben een elektrische motor, maar beschikken ook nog over een verbrandingsmotor. Deze neemt het over van de elektrische zodra de accu leeg is. Rijden op de verbrandingsmotor is duurder en schadelijker voor het milieu. Daarom wilt u natuurlijk energiezuinig rijden om zoveel mogelijk kilometers elektrisch af te leggen. De actieradius van de meeste PHEV’s ligt tussen de 30 en 70 kilometer. Alhoewel, de door de fabrikant opgegeven actieradius ligt iets hoger dan het werkelijke verbruik. De fabrikant houdt meestal geen rekening met een aantal actieradius verlagende factoren als tegenwind, stoplichten of een skibox op het dak.

Met een paar handige trucs kunt u energiezuinig rijden en de actieradius vergroten. Uit tal van online- en offline adviezen, selecteerden wij de vijf makkelijkste manieren.

Hoe u de actieradius van uw PHEV vergroot

 1. Laad de accu op. Het klinkt eenvoudig, maar is erg belangrijk: de accu van uw plug-in hybride zo vaak mogelijk opladen. Of u dit nu ’s nachts doet als u slaapt of als u geparkeerd staat op uw werk, ieder moment is meegenomen. De plug-in hybride kunt u opladen aan een gewoon stopcontact, aan een laadstation of aan een openbare laadpaal. Zorgt u wel voor de juiste laadkabel?
 2. Probeer niet te remmen. Als u op het rempedaal trapt, genereert de plug-in hybride energie. De hoeveelheid die wordt opgewekt bij het intrappen van de rem is echter veel minder dan de energie die wordt verbruikt om daarna weer op snelheid te komen. Remt u daarom zoveel mogelijk op de motor en laat het rempedaal met rust. Deze manier van rijden vergt wat oefening en het is zaak om goed te anticiperen. Extra tip: zet de auto niet in de Drive (D) stand, maar in de Brake (B) stand. Nu remt de auto met de elektromotor op het moment dat u het gas loslaat. De elektromotor werkt als een generator om energie terug te winnen.
 3. Houd de bandendruk op peil. Een goede bandendruk is niet alleen bij auto’s met verbrandingsmotors belangrijk, het is ook essentieel om zuinig elektrisch te rijden. Een hogere bandendruk verlaagt de rolweerstand. Dit scheelt al gauw een paar procent in het energieverbruik. Voer de bandendruk echter niet verder op dan het aangegeven aantal Bar, want een te hoge bandenspanning zorgt voor een langere remweg.
 4. Zet de cruise control op 90 km/h. Hoewel we op sommige stukken snelweg 130 km/h mogen rijden, is dit voor het energieverbruik van uw plug-in hybride niet verstandig. Een hogere snelheid betekent doorgaans een hoger verbruik –en meestal maar een kleine tijdswinst. Doe het dus rustig aan! Een snelheid van 90 km/h is veilig en zuinig. De cruise control houdt de snelheid contant; ook dit bespaart energie.
 5. Rij achter een vrachtwagen. Energie zuinig rijden betekent in de meeste gevallen: houd de luchtweerstand zo laag mogelijk. Als u achter andere auto’s rijdt, blijft u in hun slipstream, waardoor de auto minder luchtweerstand ervaart en minder energie verbruikt. Het beste kiest u op de snelweg voor de slipstream van een vrachtwagen; hoe groter het voertuig vóór u, hoe beter! Houd wel de veiligheid in de gaten: zorg ervoor dat u minimaal 2 seconden afstand bewaart tot het voertuig vóór u.

Hoe zit het dan met de verwarming en de airco? Dat zijn toch ook grote energieverbruikers?

Klopt. Maar de meeste energie verliest u aan de lucht- en rolweerstand die de auto ondervindt. De verwarming en airco verbruiken minder energie. Maar toch, alle beetjes helpen! Bewust gebruik van radiator en luchtkoeling is dan ook zeker aan te bevelen.

Check de populairste PHEV’s 

Nederland telt ruim 115.000 elektrische auto’s op de weg. (bron: RVO). Hiervan is ongeveer 1 op de 20 helemaal elektrisch. De rest bestaat uit hybrides (HEV’s) en plug-in hybrides (PHEV’s).

De meest populaire PHEV’s zijn:

 • Mitsubishi Outlander PHEV,
 • Volkswagen Golf PHEV
 • Toyota Auris HEV

(bron: CBS)

DE VOORDELEN VAN ENERGIE VERGELIJKEN

 1. Bespaar tot wel 450 euro per jaar
 2. 100% betrouwbaar
 3. Exclusieve aanbiedingen
 4. Overstappen is zo geregeld
 5. 2 weken bedenktijd
Aanbieding van de maand
Top-aanbieding van NUON Vattenfall Profiteer nu! NUON aanbieding van de maand
WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk

Energie-vergelijken.net is onderdeel van Stellar Web Concepts.
Rie Mastenbroekstraat 7
2031VR Haarlem