Banner Energie Vergelijken

Energietips

Een lagere energierekening willen we allemaal, maar hoe krijg je dit voor elkaar? Wij hebben een hele rits energietips die jouw duurzaamheid een boost geven en als bonus ook nog eens geld opleveren. Wil je meer weten over hoe je kunt besparen op jouw energieverbruik om zo een stuk duurzamer te leven? Lees dan verder.

Aanbiedingen en Acties Energie Vergelijken

Energietips voor de koelkast

In de keuken zijn veel elektrische apparaten, maar de koelkast is hier de grootste energieverbruiker. Besparen begint bij de aanschaf van deze keukenspullen. Dat klinkt misschien gek, geld uitgeven om te kunnen besparen. Maar apparaten worden steeds energiezuiniger.

Een oude koelkast kan daarmee bijvoorbeeld een echte energieslurper zijn. De aanschafwaarde van de nieuwe koelkast verdien je mogelijk snel terug met een lagere energierekening.

Het energielabel is een handig hulpmiddel om te bepalen hoe energiezuinig een apparaat is. Let verder op de grootte van de koelkast zodat die bij jouw koelbehoefte past.

Verder is het belangrijk dat je koelkast waterpas staat zodat de deur goed sluit. Maak de rubbers regelmatig schoon en vervang ze tijdig, zodat ze voor een goede afsluiting zorgen. Elk kiertje, hoe klein ook, leidt tot een hogere energierekening omdat de koelkast harder moet werken om alles koel te houden.

Ook het schoonhouden van de achterkant van de koelkast kan je geld besparen. De condensor zit aan de achterzijde van de buitenkant en die wordt snel stoffig. De koelkast wordt dan minder efficiënt. Maak de achterkant van de koelkast regelmatig schoon en de koelkast zal minder energie verbruiken.

Plaats de koelkast ook niet te dicht tegen de muur, dan kan hij de warmte niet kwijt die vrijkomt bij het koelen. en dat kost ook extra energie. Een minimale afstand van 10 centimeter is het beste.

Zet de koelkast niet kouder dan nodig is en laat eten eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Ontdooi producten in de koelkast. Het duurt dan wel langer, maar het is veiliger en de vrieskou die vrijkomt, helpt je koelkast met koelen.

Hoe langer de koelkast openstaat, hoe meer kou er uit verdwijnt en wordt opgevuld door warme lucht. Sluit de koelkastdeur dus zo snel mogelijk. Zet de koelkast uit als je ‘m langere tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens je vakantie. Kun je de koelkast gelijk goed schoonmaken en die vergeten producten achterin  opeten of weggooien. Een legere koelkast is efficiënter en zo heb je na de vakantie een frisse start.

De bovenstaande tips gelden ook voor de vriezer, als je die hebt. Verder ontstaat in vriezers na een tijdje vaak een laagje ijs. Hierdoor loopt het energieverbruik van de vriezer flink op. Een ijslaagje van een paar millimeter zorgt al voor veel extra energieverbruik. Door de vriezer regelmatig te ontdooien zal het energieverbruik van de vriezer dalen.

Terug naar het begin

Essent Maadnactie Mei 2021

Energietips voor schoonmaken

We gebruiken vaak veel te veel schoonmaakmiddel, ook al lukt het poetswerkje even goed met minder sop. Lekker fris is het idee, maar de zeepresten die achterblijven trekken juist makkelijk vet en vuil aan. Bovendien zorgt het voor streepvorming en plakkerigheid.

Vooral bij geconcentreerde schoonmaakartikelen is de kans op overdosering groot. De meeste producten bevatten veel water, maar geconcentreerde middelen veel minder. Je gebruikt dus makkelijk teveel. Kies dan voor een schoonmaakmiddel met een goed doseersysteem, zodat overdosering voorkomen wordt. 

Een microvezeldoek is een andere manier om het gebruik van schoonmaakmiddelen te verminderen. Deze schoonmaakdoekjes bevatten kleine haakjes die vuil en vet vastgrijpen. Zo heb je geen of minder poetsmiddel nodig.

Een nadeel van microvezeldoekjes is wel dat er kleine plastic deeltjes vrijkomen in de was, die niet vergaan. Een speciale waszak gebruiken, zoals de Guppyfriend waszak, voorkomt dit eenvoudig.

Een volledig volle emmer water heb je meestal niet nodig. Ook hoeft die niet voor alle werkzaamheden kokend heet te zijn. Sommige vloerreinigers werken bijvoorbeeld beter met koud dan warm water. Zo bespaar je niet alleen, maar ben je tegelijkertijd goed bezig voor het milieu.

Oma weet raad, zij gebruikte ouderwetse schoonmaakmiddelen zoals soda, groene zeep en schoonmaakazijn. Werkt vaak minstens zo goed en een stuk beter voor je portemonnee en de natuur.

Wist je bijvoorbeeld dat het ontstoppen van de gootsteen veel beter gaat met soda (nachtje laten staan met wat heet water) dan dure middeltjes die ook nog eens je leidingen beschadigen?

Terug naar het begin

Crazy Cashback Mei 2021

Energietips voor verwarmen

Goede isolatie voorkomt dat je voor de kippen stookt. Isolatie kan op verschillende manieren en omdat het een duurzame oplossing is, kun je er vaak een subsidie van de gemeente voor krijgen. Dan verdien je jouw duurzame investering nog sneller terug.

Bij spouwmuur isolatie wordt de ruimte tussen de gevel en de binnenmuur gevuld met een isolatiemateriaal zoals glaswol, purschuim of EPS-parels. Dat laatste is de duurste maar ook de meest duurzame optie.

EPS-parels zijn kleine lichtgewicht balletjes, die in de tussenruimte geblazen worden. Eenmaal opgevuld, plakken ze aan elkaar. Dit HR ++ materiaal  neemt veel vocht op en voorkomt daarmee schimmel.

Niet elk huis is geschikt voor spouwmuur isolatie. Huizen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd zijn het meest interessant voor spouwmuurisolatie omdat ze bij de bouw meestal geen spouwisolatie hebben gekregen. Woningen voor het jaar 1920 hebben vaak geen spouwmuur. Woningen van na 1975 zijn vaak al geïsoleerd.

Isolatie aanbrengen aan de binnenmuur is een aanvullende optie of mogelijk als alternatief wanneer je huis geen spouwmuur heeft. Je kunt een voorzetwand plaatsen en het isolatiemateriaal hiertussen aanbrengen of speciaal hiervoor geschikt isolatiemateriaal direct op de binnenmuur bevestigen

Op een soortgelijke manier kun je ook de kruipruimte, het dak en vloeren isoleren. 

Bij onze andere verwarmtips bestaat de kans dat je een stukje comfort kwijtraakt. De verwarming een graadje lager zetten is dan wel beter voor het milieu, maar niet altijd even comfortabel. Toch went je lichaam hier snel aan en activeert het je bruine vet. Dit is een fantastische manier om af te slanken, dus misschien dat dit je wel over de streep trekt.

De verwarming al een uurtje eerder lager zetten voordat je naar bed gaat, merk je waarschijnlijk wel alleen in je portemonnee.  

Terug naar het begin