Zelf-energie-opwekken-Dit-zijn-de-voorwaardenDe overheid heeft bekendgemaakt wat de voorwaarden zijn voor particulieren en ondernemers als zij subsidie willen aanvragen voor het opwekken van duurzame energie. Subsidie aanvragen kan vanaf 4 januari, voor zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en zogenoemde palletkachels. Hiervoor is volgend jaar 70 miljoen euro beschikbaar.

In de eerste plaats moet het apparaat nieuw zijn en na 1 januari 2016 worden gekocht. Particuliere aanvragers kunnen pas een verzoek indienen nadat het apparaat is geïnstalleerd. De subsidie-aanvraag moet uiterlijk drie maanden na het kopen van het apparaat zijn ingediend. Bovendien moet het apparaat minstens een jaar gebruikt worden.

Voor zakelijke gebruikers geldt dat zij juist nog geen koopovereenkomst mogen hebben als ze subsidie aanvragen. Binnen twaalf maanden na het verlenen van de subsidie, moet het apparaat in gebruik worden genomen. Ook zij moeten het apparaat minstens een jaar gebruiken.

De apparaten moeten ook aan specifieke voorwaarden voldoen:

Zonneboiler

Een zonneboiler kost tussen de 2.000 en 5.000 euro. Afhankelijk van het type boiler, kan een aanvrager daar gemiddeld 650 euro subsidie voor krijgen.
Een hybride warmtepomp kost tussen de 5.000 en 7.000 euro. Voor een warmtepomp zijn subsidies tot 1.500 euro beschikbaar.

Palletkachel

In een palletkachel worden houtpallets verbrand, hiermee kan de woning verwarmd worden. Een palletkachel kost gemiddeld 4.000 euro. Er kan door een huishouden een subsidie van 500 euro aangevraagd worden voor een palletkachel.

Biomassa

Voor een biomassaketel krijgt een aanvrager 80 euro per kilowatt vermogen. Er geldt een minimum van 3.200 euro.

Energieakkoord

De subsidie komt voort uit het Energieakkoord dat in 2013 is gesloten. De regeling loopt tot en met eind 2020. Elk jaar wordt van tevoren bekendgemaakt welk bedrag er voor de regeling beschikbaar wordt gesteld.

Bron: NU.nl en ANP

Zelf opwekken

Wekt u ook zelf (deels) energie op, of wilt u dit gaan doen? Kijk in onze energievergelijker om te zien bij welke energiemaatschappij u dan het beste terechtkunt.

Bart van Energie vergelijken