WindmolenNederlandse energiebedrijven wekken nog lang niet genoeg groene stroom op om te voldoen aan de vraag uit het eigen land. Behalve wanneer consumenten specifiek om Nederlandse groene stroom vragen, krijgen ze vaak groene stroom geleverd die in het buitenland is opgewekt.

Certificaten

Steeds meer mensen willen weten waar hun groene stroom vandaan komt. Daarom worden er door het bedrijf Certiq, dochteronderneming van elektriciteitstransporteur Tennet, certificaten uitgegeven voor energie die is opgewekt uit zon, wind, water en biomassa. Certiq is het enige bedrijf dat in Nederland deze certificaten mag uitgeven. Deze certificaten worden Certificaten van Oorsprong (CvO’s) genoemd, en dienen om te bewijzen waar de groene stroom is opgewekt.

Waterkrachtcentrales

Ruim de helft van de groene stroom die in Nederland wordt gebruikt, komt uit waterkrachtcentrales in Noorwegen, Zweden en Frankrijk. Nederlandse groene stroom wordt vooral opgewekt in biomassacentrales en windmolenparken. Samen zijn die goed voor een kwart van de Nederlandse vraag.

Bron: ANP

Groene stroom

Kiest u ook bewust voor groene stroom? Kijk en vergelijk dan in onze energievergelijker, zodat u de voor u meest geschikte leverancier kunt vinden.

Bart van Energie vergelijken