Op 25 maart is het weer zover: Earth Hour. Een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, dat in 2007 begon in Sydney (Australië) en inmiddels is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Meer dan 170 landen doen inmiddels mee en geven één uurtje terug aan de nacht.

Van 20.30 tot 21.30, op de laatste dag van de wintertijd, doven duizenden gebouwen over de hele wereld hun lichten om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Van het Kremlin tot de Brandenburger Tor, van de Eiffeltoren tot de Golden Gate Bridge: het licht gaat uit om stil te staan bij het voortbestaan van onze planeet. Ook Nederland doet mee. Dit jaar voor de negende keer. Het Paleis op de Dam, de Erasmusbrug, het Scheepvaartmuseum: ze gaan allemaal ‘op zwart’.

Wat doet uw gemeente tijdens Earth Hour?

Het fenomeen is ook doorgedrongen tot kleinere gemeenten. Zo organiseert Enschede in samenwerking met verschillende Twentse bedrijven een waar Earth Hour event. Het Twentse Grolsch en FC Twente hebben inmiddels toegezegd hun lichten tussen 20.30 en 21.30 te doven. Meer naar het zuiden, in Eindhoven (lichtstad!) organiseert het regio-team Zuidoost van WNF  een sfeervolle, elektriciteitsloze (muziek)avond, die gratis te bezoeken is. En in Leeuwarden organiseert het Friesland College een Earth Hour City Walk vanaf het Fries Museum. Benieuwd wat uw gemeente doet? U leest het hier.

Doet u ook mee?

Meedoen aan Earth Hour 2017 hoeft natuurlijk niet door naar grote evenementen te gaan. U kunt ook meedoen vanuit huis. Gewoon, vanaf de bank, of tijdens een dinertje bij kaarslicht. Of organiseer een uurtje donkerte in uw straat. Als daarbij iedereen kaarsjes aansteekt, is dat meteen een mooi gezicht! Om het effect van uw actie te vergroten, kunt u een foto posten op social media met de hashtack: #earthhour.

Energie besparen doet u zo

Eén uur het licht uit, helpt dat nou tegen de uitstoot van koolstofdioxide? Ja en nee. Volgens deskundigen is het directe effect van de actie relatief beperkt. Het gaat bij Earth Hour dan ook meer om het indirecte effect. Het is een beweging, een movement. Een middel om bewustwording op gang te brengen. Wilt u echt energie besparen en uw uitstoot verminderen, dan is het van belang om energiebesparende maatregelen te treffen. Denk daarbij aan goede isolatie, het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler.

Meer weten over energie besparen? Lees onze energiebesparingstips.