Net voor het weekend werd het advies bekend van het Staatstoezicht op de Mijnen: de gaskraan in Groningen moet zo snel mogelijk voor de helft dicht. Directe aanleiding: de stevige beving in Zeerijp van 8 januari jongstleden.

de helft minder gas verbruiken onafhankelijk worden van gas

natuurlijke gasbronnen in Nederland

Minister Wiebes van Economische Zaken neemt het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen over. De maatregel is nodig om nieuwe bevingen te voorkomen.

 

De helft minder gas, kan dat zomaar?

Ja en nee. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat we de gevolgen allemaal gaan voelen. Daarom zal de gaskraan ook niet in één keer dichtgaan. Er zullen eerst alternatieven voor het aardgas moeten komen.

Veel nieuwbouwwoningen worden nu al klimaatneutraal gebouwd. Maar ook oudere huizen zullen zo snel mogelijk onafhankelijk van gas moeten worden. Daar moeten plannen voor komen, maar die heeft de regering nu nog niet. De nieuwe richtlijn voor de gaswinning is 12 miljard m3 per jaar. Dat is weinig. Zelfs in een milde winter verbruikt Nederland meer gas. (bron: NOS journaal).

Minder gas verbruiken: de voordelen

Een gemiddeld gezin, wonend in een twee onder één kap woning verbruikt zo’n 1800 m3 gas per jaar. (bron: Nibud) Dit kost ongeveer 120 euro per maand. Uw huishouden onafhankelijk maken van gas heeft dus meerdere voordelen.

  • minder CO2 uitstoot
  • minder gaswinning in Groningen nodig
  • een financiële besparing tot wel 120 euro per maand

Doe het zelf

Benieuwd welke maatregelen u zelf kunt treffen om zo snel mogelijk onafhankelijk van gas te worden? In dit artikel leest u hoe u uw huis verwarmt zonder gas.