Januari is dé maand waarin de meeste mensen overstappen van energieleverancier. Dat kunt u ook zien in de grafiek verderop in dit artikel. Heel 2015 kende de meeste overstappers ooit. Maar liefst 15,1% van de Nederlandse consumenten en bedrijven stapte over naar een andere energieleverancier zo meldt Energie-Nederland deze week. Dat zijn maar liefst 2,3 miljoen overstappen. Dit is al het vijfde achtereenvolgende jaar een stijgend percentage aan overstappers.

 

Redenen van stijging

Als redenen voor deze stijging worden de volgende zaken aangedragen: de keuzevrijheid is enorm, prijsvergelijkingswebsites vergemakkelijken het vergelijken en overstappen en daardoor is de drempel om over te stappen erg laag. Energie leent zich ook prima om puur te vergelijken op prijs. In tegenstelling tot de telecom markt bijvoorbeeld kent de energiemarkt geen verschil in kwaliteit van een netwerk of de geleverde stroom of gas. Het enige verschil in de ogen van veel mensen is dus de prijs. En die kunt u tegenwoordig dus zeer makkelijk vergelijken via een energievergelijker als de onze.

Aanbod op Maat
Energie-Nederland en Autoriteit Consument en Markt (ACM) introduceerden vorig jaar ‘Aanbod op Maat’. Dit zijn een aantal afspraken die de energiemarkt transparanter maakt. Hierdoor wordt vergelijken van aanbiedingen nog inzichtelijker.

Sinds 1 juli vorig jaar bieden alle leveranciers hun producten aan volgens ‘Aanbod op Maat’. Dit houdt onder andere de volgende zaken in: leveranciers moeten hun aanbiedingen doen gericht op de situatie van de consument (dus gebaseerd op een gemiddelde verbruiksprofiel op basis van bijvoorbeeld uw postcode en werkelijk energieverbruik). Het moet verder duidelijk zijn voor de consument of het gaat om grijze of groene stroom. Op de eindafrekening van de klant moet duidelijk de jaarlijkse totale energiekosten worden vermeld. Tariefspijzigingen moeten tijdig bekend gemaakt worden zodat een eventuele gewenste beëindiging van het contract mogelijk is. Alle aanbieders moeten dezelfde termen gebruiken en de kosten voor de netbeheerder moeten duidelijk zijn voor de consument. Bij aanbiedingen voor energietarieven moet de totaalprijs voor energie (dus het totaal aan alle kosten) duidelijk zijn zodat consumenten goed kunnen vergelijken.
Met het ‘Aanbod op Maat’ is de energiebranche behoorlijk ver ten opzichte van andere branches. Mede daarom is overstappen ook makkelijk, transparant en zonder risico.

De energiemarkt wordt dus steeds transparanter en vergelijken en overstappen worden steeds makkelijker. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat mensen steeds vaker op zoek gaan naar de goedkoopste energieleverancier.

Groei
De grafieken hieronder laten een duidelijke groei zien. Ten opzichte van 2010 is de groei van het aantal overstapverzoeken maar liefst 85%! De toekomst laat zich lastig voorspellen, maar zoals het er nu naar uitziet gaat deze groei nog wel even door. Overstappen is zo geregeld en kan voor veel mensen honderden euro’s per jaar besparen. En een jaar later is er weer veel voordeel te behalen. Energieleveranciers komen namelijk steeds weer met hoge overstappremies waar

Percentages overstappers 2006 – 2015

Overstappers energie 2015

Maandcijfers aantal overstappers 2015

Overstappers energie per maand 2015

 

Zakelijk overstappen

Energie vergelijken zakelijk kan voor veel bedrijven een hoop opleveren. Veel bedrijven kennen inmiddels ook al de mogelijkheden van makkelijk overstappen en veel geld besparen.

 

Profiteer mee en stap ook over!

Als uw energiecontract binnenkort afloopt dan kunt u dus gemakkelijk overstappen en geld besparen. Bekijk uw voordeel in ons energievergelijker en stap ook over. Overstappen kan u tot 450 euro per jaar opleveren en het is zo geregeld.

Bron: Energie-Nederland

 

Bart van Energie vergelijken