Een energieleverancier kiezen

 

Een energieleverancier kiezen kan een tijdrovend klusje zijn. En hoewel u daar misschien niet altijd zin in heeft, kan het best lonen om eens goed te kijken naar de leveranciers die er zoal zijn. In de meeste gevallen kan een overstap naar een goedkope(re) leverancier honderden euro’s besparing opleveren. Maar waar begint u, als u een (nieuwe) energieleverancier gaat kiezen? En waar moet u rekening mee houden?

Energieleverancier kiezen: stap voor stap

  1. Kijken

Stel, u loopt op de markt en u wilt groenten of fruit kopen. Op de markt staan meerdere kramen vol groenten en fruit. Voordat u meteen gaat kopen, loopt u eerst eens langs de verschillende kramen om een indruk te krijgen van wat ze zoal te bieden hebben. Bij het kiezen van een energieleverancier is dat niet anders: u kijkt eerst een rond wat er op de markt allemaal te koop is. Een handig overzicht van energieleveranciers vindt u hier.

  1. Vergelijken

Laten we het voorbeeld van de markt even aanhouden. Nadat u hebt gekeken wat de kraampjes zoal te bieden hebben, gaat u ze onderling vergelijken. Wie heeft de beste prijs? Wie heeft de beste kwaliteit? Heeft u de aanbiedingen van aanbieder A wel nodig? Kunt u dan niet beter kiezen voor aanbieder B? Om dit vergelijken te vergemakkelijken kunt u de energievergelijker invullen. Deze online tool maakt in enkele ogenblikken een onafhankelijk overzicht van de beste aanbiedingen, passend bij uw huishouden.

  1. Kiezen

Nadat u alle aanbiedingen hebt vergeleken, maakt u uw keuze door een simpele muisklik. Dan komt u in het overstapformulier terecht. Dit formulier vult u in en in de meeste gevallen regelt de nieuwe leverancier uw overstap. U hoeft uw huidige contract dus niet op de zeggen. Dat doet de nieuwe aanbieder voor u.

Regels bij een overstap

Overstappen van energieleverancier is natuurlijk wel aan een aantal regels verbonden. Daar loopt onze marktvergelijking dan ook spaak. Met uw energieleverancier gaat u namelijk een contract aan. En dat kunt u niet altijd zomaar beëindigen. Heeft u een contract voor onbepaalde tijd? Dan mag u meestal zomaar overstappen. Een contract voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld een jaar, of drie jaar) mag u ook tussentijds stopzetten, maar de leverancier kan dan een overstapvergoeding rekenen. Deze moet u zelf betalen.

Let u dus goed op, voordat u overstapt, wanneer uw huidige contract afloopt. Een overstap duurt meestal tussen de zes en acht weken: u kunt dus al twee maanden voordat uw contract eindigt een nieuwe energieleverancier kiezen.